Dżem z pigwy

m7

Dżem z pigwy to idealny sposób na zachowanie smaku jesieni przez cały rok. Ma intensywny aromat i lekko kwaskowatą nutą, która doskonale komponuje się z serami, pieczywem, a nawet mięsem. Jest naturalnie bogaty w witaminę C i antyoksydanty, przez co nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też wspiera odporność. Przygotowany z dojrzałych owoców, bez sztucznych dodatków, to doskonały wybór dla miłośników zdrowej kuchni i domowych przetworów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
5121
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
1294
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
2.8 / 17
Dżem z pigwy to idealny sposób na zachowanie smaku jesieni przez cały rok. Ma intensywny aromat i lekko kwaskowatą nutą, która doskonale komponuje się z serami, pieczywem, a nawet mięsem. Jest naturalnie bogaty w witaminę C i antyoksydanty, przez co nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też wspiera odporność. Przygotowany z dojrzałych owoców, bez sztucznych dodatków, to doskonały wybór dla miłośników zdrowej kuchni i domowych przetworów.
4
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
50 ml sok z cytryny
2 kg owoce pigwy
1 kg cukier
0.50 szkl. woda
Przygotowanie
Pigwę umyć, obrać i wypestkować.
Pokroić na małe kawałki.
Wrzucić do garnka i włączyć niewielki gaz.
Pigwę dusić z 1/2 szklanki wody i sokiem z cytryny do momentu, aż będzie miękka.
Dodać cukier i nadal gotować, często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i szczelnie zamknąć.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
5121
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
1294
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.