Dżem z pigwy

m7

Idealny dżem do herbaty lub ciasta.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
5121
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
1294
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
2.8 / 17
Idealny dżem do herbaty lub ciasta.
4
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
1 porcja
Składniki
50 sok z cytryny
2 kg owoce pigwy
1 kg cukier
0.50 szkl. woda
Przygotowanie
1
Pigwę umyć, obrać i wypestkować.
2
Pokroić na małe kawałki.
3
Wrzucić do garnka i włączyć niewielki gaz.
4
Pigwę dusić z 1/2 szk wody i sokiem z cytryny do momentu aż będzie miękka.
5
Dodać cukier i nadal gotować często mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści.
6
Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i szczelnie zamknąć.