Dżem z pigwy

m7
Dżem z pigwy

Średnia 2.8 / 17

Oceń!

Dżem z pigwy to idealny sposób na zachowanie smaku jesieni przez cały rok. Ma intensywny aromat i lekko kwaskowatą nutą, która doskonale komponuje się z serami, pieczywem, a nawet mięsem. Jest naturalnie bogaty w witaminę C i antyoksydanty, przez co nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też wspiera odporność. Przygotowany z dojrzałych owoców, bez sztucznych dodatków, to doskonały wybór dla miłośników zdrowej kuchni i domowych przetworów.

4

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

50 ml sok z cytryny

2 kg owoce pigwy

1 kg cukier

0.50 szkl. woda

Przygotowanie


Pigwę umyć, obrać i wypestkować.

Pokroić na małe kawałki.

Wrzucić do garnka i włączyć niewielki gaz.

Pigwę dusić z 1/2 szklanki wody i sokiem z cytryny do momentu, aż będzie miękka.

Dodać cukier i nadal gotować, często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i szczelnie zamknąć.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

5121

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

1294

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły