Dżem z mirabelek

EkspertOdKuchni
Dżem z mirabelek

0

0 / 0

Dżem z mirabelek to aromatyczny przysmak o subtelnym smaku z lekko kwaśnym akcentem, który doskonale komponuje się z delikatną słodyczą owoców.

3

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 kg mirabelki

1 kg cukier

2 łyżka cynamon

Przygotowanie


1

Mirabelki myjemy, pestkujemy i umieszczamy je w garnku i zasypujemy cukrem.

2

Czekamy jak mirabelki puszczą sok i zaczynamy je podsmażać. Dodajemy cynamon.

3

Podsmażamy na małym ogniu, często mieszając do momentu, kiedy cała woda odparuje.

4

Gdy woda odparuje, przekładamy dżem do czystych wyparzonych słoiczków i odkładamy do ostygnięcia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

4930

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

1243

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły