Dżem z mirabelek
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Dżem z mirabelek](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977480321.jpeg&w=3840&q=75)
Dżem z mirabelek to aromatyczny przysmak o subtelnym smaku z lekko kwaśnym akcentem, który doskonale komponuje się z delikatną słodyczą owoców.
0
0 / 0
Dżem z mirabelek to aromatyczny przysmak o subtelnym smaku z lekko kwaśnym akcentem, który doskonale komponuje się z delikatną słodyczą owoców.
3
Składniki
90 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
1 porcja
Składniki
2 kg mirabelki
1 kg cukier
2 łyżka cynamon
Przygotowanie
1
Mirabelki myjemy, pestkujemy i umieszczamy je w garnku i zasypujemy cukrem.
2
Czekamy jak mirabelki puszczą sok i zaczynamy je podsmażać. Dodajemy cynamon.
3
Podsmażamy na małym ogniu, często mieszając do momentu, kiedy cała woda odparuje.
4
Gdy woda odparuje, przekładamy dżem do czystych wyparzonych słoiczków i odkładamy do ostygnięcia.