Dżem z mirabelek
EkspertOdKuchni
Dżem z mirabelek to aromatyczny przysmak o subtelnym smaku z lekko kwaśnym akcentem, który doskonale komponuje się z delikatną słodyczą owoców.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
4930
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
1243
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dżem z mirabelek to aromatyczny przysmak o subtelnym smaku z lekko kwaśnym akcentem, który doskonale komponuje się z delikatną słodyczą owoców.
3
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 kg mirabelki
1 kg cukier
2 łyżka cynamon
Przygotowanie
Mirabelki myjemy, pestkujemy i umieszczamy je w garnku i zasypujemy cukrem.
Czekamy jak mirabelki puszczą sok i zaczynamy je podsmażać. Dodajemy cynamon.
Podsmażamy na małym ogniu, często mieszając do momentu, kiedy cała woda odparuje.
Gdy woda odparuje, przekładamy dżem do czystych wyparzonych słoiczków i odkładamy do ostygnięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
4930
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
1243
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.