Dżem z kiwi

EkspertOdKuchni
Dżem z kiwi

0

0 / 0

Dżem z kiwi to doskonały sposób na zachowanie egzotycznego smaku owocu w słoiku. Idealnie sprawdzi się jako smarowidło do tostów, naleśników, croissantów lub gofrów. Świetnie pasuje również do różnorodnych deserów, ciast, słodkich wypieków, a nawet mięs i serów.

3

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg kiwi

500 g cukier

1 szt. cytryna

Przygotowanie


1

Obierz kiwi ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.

2

Umieść pokrojone owoce w garnku i dodaj sok z jednej cytryny.

3

Duś owoce na niskim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną.

4

Gdy owoce zmiękną, dodaj cukier i mieszaj, aż do rozpuszczenia.

5

Gotuj dżem na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje. Może to zająć około 30-40 minut.

6

Gdy dżem zgęstnieje do pożądanej konsystencji, odstaw go z ognia i pozostaw do wystygnięcia.

7

Przełóż dżem do czystych słoików, zamknij je szczelnie i przechowuj w lodówce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

661

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

159

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły