Dżem z kiwi
EkspertOdKuchni
Dżem z kiwi to doskonały sposób na zachowanie egzotycznego smaku owocu w słoiku. Idealnie sprawdzi się jako smarowidło do tostów, naleśników, croissantów lub gofrów. Świetnie pasuje również do różnorodnych deserów, ciast, słodkich wypieków, a nawet mięs i serów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
661
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
159
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dżem z kiwi to doskonały sposób na zachowanie egzotycznego smaku owocu w słoiku. Idealnie sprawdzi się jako smarowidło do tostów, naleśników, croissantów lub gofrów. Świetnie pasuje również do różnorodnych deserów, ciast, słodkich wypieków, a nawet mięs i serów.
3
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg kiwi
500 g cukier
1 szt. cytryna
Przygotowanie
Obierz kiwi ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
Umieść pokrojone owoce w garnku i dodaj sok z jednej cytryny.
Duś owoce na niskim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną.
Gdy owoce zmiękną, dodaj cukier i mieszaj, aż do rozpuszczenia.
Gotuj dżem na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje. Może to zająć około 30-40 minut.
Gdy dżem zgęstnieje do pożądanej konsystencji, odstaw go z ognia i pozostaw do wystygnięcia.
Przełóż dżem do czystych słoików, zamknij je szczelnie i przechowuj w lodówce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
661
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
159
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.