Dżem z jagód
m7
Dżem z jagód.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
726
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
179
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Dżem z jagód.
2
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg czarne jagody
60 dag. cukier
Przygotowanie
1
Jagody przebrać, opłukać i osączyć. Wrzucić do garnka, część owoców rozgnieść, resztę pozostawić w całości, wszystkie powoli ogrzewać do wrzenia, stale mieszając dodać cukier, wymieszać.
2
Gotować na wolnym ogniu aż dżem zgęstnieje, zdejmując tworzącą się pianę przełożyć do przygotowanych słoików, brzegi posmarować spirytusem lub wódką, uszczelnić krążkiem celofanu i zamknąć.