Dżem z jagód
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Dżem z jagód](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973117764.jpeg&w=3840&q=75)
Dżem z jagód.
1
0 / 0
Dżem z jagód.
2
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg czarne jagody
60 dag. cukier
Przygotowanie
1
Jagody przebrać, opłukać i osączyć. Wrzucić do garnka, część owoców rozgnieść, resztę pozostawić w całości, wszystkie powoli ogrzewać do wrzenia, stale mieszając dodać cukier, wymieszać.
2
Gotować na wolnym ogniu aż dżem zgęstnieje, zdejmując tworzącą się pianę przełożyć do przygotowanych słoików, brzegi posmarować spirytusem lub wódką, uszczelnić krążkiem celofanu i zamknąć.