Dżem z jagód

m7
Dżem z jagód

1

0 / 0

Domowy dżem z jagód to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata na dłużej. Bez sztucznych konserwantów i żelfiksów, przygotowany tylko z owoców, cukru i soku z cytryny. Idealny do pieczywa, naleśników czy jako dodatek do deserów. Ten prosty przepis pozwala stworzyć pyszny dżem, który zachwyca smakiem i aromatem. Jagody są bogate w antyoksydanty, dlatego warto je mieć w swojej spiżarni przez cały rok.

3

Składniki

80 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg czarne jagody

500 g cukier

2 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Owoce dokładnie opłucz, usuń ewentualne listki i odsącz z nadmiaru wody. Jeśli używasz mrożonych, wcześniej je rozmroź.

2

Przełóż jagody do szerokiego garnka o grubym dnie i podgrzewaj na małym ogniu, aż puszczą sok (ok. 10–15 minut).

3

Wsyp cukier i dodaj sok z cytryny. Gotuj na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż masa zgęstnieje – może to potrwać od 30 do 45 minut.

4

Na zimny talerzyk wylej łyżeczkę dżemu. Jeśli po chwili zgęstnieje i nie rozlewa się – jest gotowy.

5

Gorący dżem przelej do wyparzonych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia.

6

Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu – dżem może stać nawet kilka miesięcy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

726

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

179

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły