Dżem z dyni

m7
Dżem z dyni

1

3.4 / 68

Dżem z dyni to doskonała propozycja na słodki dodatek do śniadania czy podwieczorku. Świetnie smakuje z ulubionym pieczywem, naleśnikami, goframi, a nawet serami lub mięsem. To także idealny dodatek do różnego rodzaju ciast, deserów i innych słodkich wypieków. Można go przygotować jesienią, kiedy dynia jest w sezonie, zapasteryzować i cieszyć się smakiem przez cały rok. Życzymy smacznego!

4

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 kg dynia

0.50 kg cukier

1 szt. sok z cytryny

2 szt. galaretka owocowa

Przygotowanie


1

Dynię umyć, obrać, wyjąć pestki i miękisz.

2

Pokroić w kostkę i ugotować do miękkości.

3

Miękką dynię zmiksować, przełożyć do garnka, dodać cukier, galaretki i sok z cytryny. Dusić 25 minut na wolnym ogniu.

4

Gotowy dżem przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 15 minut.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

275

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

66

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły