Dżem z dyni
m7
Dżem z dyni to doskonała propozycja na słodki dodatek do śniadania czy podwieczorku. Świetnie smakuje z ulubionym pieczywem, naleśnikami, goframi, a nawet serami lub mięsem. To także idealny dodatek do różnego rodzaju ciast, deserów i innych słodkich wypieków. Można go przygotować jesienią, kiedy dynia jest w sezonie, zapasteryzować i cieszyć się smakiem przez cały rok. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
275
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.4 / 68
Dżem z dyni to doskonała propozycja na słodki dodatek do śniadania czy podwieczorku. Świetnie smakuje z ulubionym pieczywem, naleśnikami, goframi, a nawet serami lub mięsem. To także idealny dodatek do różnego rodzaju ciast, deserów i innych słodkich wypieków. Można go przygotować jesienią, kiedy dynia jest w sezonie, zapasteryzować i cieszyć się smakiem przez cały rok. Życzymy smacznego!
4
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 kg dynia
0.50 kg cukier
1 szt. sok z cytryny
2 szt. galaretka owocowa
Przygotowanie
Dynię umyć, obrać, wyjąć pestki i miękisz.
Pokroić w kostkę i ugotować do miękkości.
Miękką dynię zmiksować, przełożyć do garnka, dodać cukier, galaretki i sok z cytryny. Dusić 25 minut na wolnym ogniu.
Gotowy dżem przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 15 minut.