Inspiracja Adobe Stock
0

Składniki

2 Kilogramy
gruszka
2 Kilogramy
jabłka
4 Kilogramy
Aronia
2 Kilogramy
cukier
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Aronię zbieram z krzaczka i wkładam do zamrażalnika przynajmniej na 24h. Zamrożoną aronię przecieramy w robocie kuchennym. Wkładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i gotujemy 15 min.
  2. Następnie dodajemy starte jabłka i gruszki, gotujemy wszystko 30 min. Pozostawiamy w garnku na 1 dzień.
  3. Następnego dnia gotujemy dżem aż do uzyskania szklistości. W czasie gotowania co jakiś czas zdejmujemy powstającą na powierzchni pianę (szumowiny).
  4. Gorący dżem nakładamy do słoików, pasteryzujemy ok 15 minut, słoiki stawiamy do góry dnem, następnie odwracamy słoiki by "zassały". Możemy też dodać cukier żelujący, dżemix lub żelfix co zapewni dobre przechowanie się dżemu bez potrzeby pasteryzacji.
  5. Z podanej ilości składników uzyskujemy około 17 słoiczków o pojemności 300 g (tradycyjne po dżemie).

Opis

świetny do naleśników, ciast i jako pospolity dżem :)

Podobne przepisy

Zapiekany ryż z jabłkami

Przepis
Średni Do 1 godz
Zapiekany ryż z jabłkami

Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Przepis
Średni Do 3 godz
Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Kurczak na sposób tajski

Przepis
Średni Do 1 godz
Kurczak na sposób tajski

Sos pomidorowy

Przepis
Łatwy Do 40 min
Sos pomidorowy

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Makiełki

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makiełki

Marynowane kozaki

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Marynowane kozaki

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!