Dżem z aronii, jabłek i gruszek

m7
Dżem z aronii, jabłek i gruszek

0

0 / 0

Świetny do naleśników, ciast i jako pospolity dżem :)

4

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


17 porcji

Składniki

2 kg gruszka

2 kg jabłka

4 kg aronia

2 kg cukier

Przygotowanie


1

Aronię zebrać z krzaczka i włożyć do zamrażalnika przynajmniej na 24h. Zamrożoną aronię przetrzeć w robocie kuchennym. Włożyć do dużego garnka, dodać cukier i gotować 15 min.

2

Następnie dodać starte jabłka i gruszki, gotować wszystko 30 min. Pozostawić w garnku na 1 dzień.

3

Następnego dnia gotować dżem aż do uzyskania szklistości. W czasie gotowania co jakiś czas zdejmuować powstającą na powierzchni pianę (szumowiny).

4

Gorący dżem nakładać do słoików, pasteryzować ok. 15 minut. Słoiki układać do góry dnem, następnie odwracić słoiki by "zassały". Możn też dodać cukier żelujący, dżemix lub żelfix co zapewni dobre przechowanie się dżemu bez potrzeby pasteryzacji.

5

Z podanej ilości składników uzyskujemy około 17 słoiczków o pojemności 300 g (tradycyjne po dżemie).

Wartości odżywcze na porcję


Energia

709

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

171

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły