Dżem z aronii, jabłek i gruszek
m7
Świetny do naleśników, ciast i jako pospolity dżem :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
709
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
171
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Świetny do naleśników, ciast i jako pospolity dżem :)
4
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
17 porcji
Składniki
2 kg gruszka
2 kg jabłka
4 kg aronia
2 kg cukier
Przygotowanie
Aronię zebrać z krzaczka i włożyć do zamrażalnika przynajmniej na 24h. Zamrożoną aronię przetrzeć w robocie kuchennym. Włożyć do dużego garnka, dodać cukier i gotować 15 min.
Następnie dodać starte jabłka i gruszki, gotować wszystko 30 min. Pozostawić w garnku na 1 dzień.
Następnego dnia gotować dżem aż do uzyskania szklistości. W czasie gotowania co jakiś czas zdejmuować powstającą na powierzchni pianę (szumowiny).
Gorący dżem nakładać do słoików, pasteryzować ok. 15 minut. Słoiki układać do góry dnem, następnie odwracić słoiki by "zassały". Możn też dodać cukier żelujący, dżemix lub żelfix co zapewni dobre przechowanie się dżemu bez potrzeby pasteryzacji.
Z podanej ilości składników uzyskujemy około 17 słoiczków o pojemności 300 g (tradycyjne po dżemie).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
709
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
171
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.