Dżem wiśniowy

m7
Dżem wiśniowy

0

0 / 0

Domowy dżem wiśniowy to idealny sposób na zatrzymanie smaku lata w słoiku. Ten prosty i sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować aromatyczny dżem z soczystych, świeżych wiśni – bez sztucznych dodatków i konserwantów. Słodko-kwaśna kompozycja świetnie pasuje do pieczywa, naleśników, gofrów, a nawet jako dodatek do sernika czy ciast czekoladowych.

4

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 kg wiśnie

800 g cukier

1 łyżka sok z cytryny

1 opak. żelatyna fix

Przygotowanie


1

Umyj wiśnie, usuń szypułki i wydryluj pestki.

2

Przełóż owoce do dużego garnka o grubym dnie.

3

Gotuj wiśnie na średnim ogniu przez ok. 20 minut, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać.

4

Dodaj cukier i sok z cytryny, dokładnie wymieszaj.

5

Gotuj na małym ogniu przez 30–60 minut, często mieszając, aż dżem zgęstnieje.

6

Jeśli chcesz przyspieszyć proces, dodaj żelfix zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

7

Nałóż odrobinę dżemu na schłodzony talerzyk – jeśli nie spływa, jest gotowy.

8

Gorący dżem przelej do wyparzonych słoików.

9

Zakręć mocno i postaw słoiki do góry dnem na 10 minut lub pasteryzuj przez 10–15 minut w garnku z gorącą wodą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1320

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

322

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły