Dżem wiśniowy

m7

Domowy dżem wiśniowy to idealny sposób na zatrzymanie smaku lata w słoiku. Ten prosty i sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować aromatyczny dżem z soczystych, świeżych wiśni – bez sztucznych dodatków i konserwantów. Słodko-kwaśna kompozycja świetnie pasuje do pieczywa, naleśników, gofrów, a nawet jako dodatek do sernika czy ciast czekoladowych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1320
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
322
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Domowy dżem wiśniowy to idealny sposób na zatrzymanie smaku lata w słoiku. Ten prosty i sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować aromatyczny dżem z soczystych, świeżych wiśni – bez sztucznych dodatków i konserwantów. Słodko-kwaśna kompozycja świetnie pasuje do pieczywa, naleśników, gofrów, a nawet jako dodatek do sernika czy ciast czekoladowych.
4
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 kg wiśnie
800 g cukier
1 łyżka sok z cytryny
1 opak. żelatyna fix
Przygotowanie
Umyj wiśnie, usuń szypułki i wydryluj pestki.
Przełóż owoce do dużego garnka o grubym dnie.
Gotuj wiśnie na średnim ogniu przez ok. 20 minut, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać.
Dodaj cukier i sok z cytryny, dokładnie wymieszaj.
Gotuj na małym ogniu przez 30–60 minut, często mieszając, aż dżem zgęstnieje.
Jeśli chcesz przyspieszyć proces, dodaj żelfix zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Nałóż odrobinę dżemu na schłodzony talerzyk – jeśli nie spływa, jest gotowy.
Gorący dżem przelej do wyparzonych słoików.
Zakręć mocno i postaw słoiki do góry dnem na 10 minut lub pasteryzuj przez 10–15 minut w garnku z gorącą wodą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1320
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
322
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.