Dżem truskawkowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Dżem truskawkowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977303905.jpeg&w=3840&q=75)
Dżem, który przygotowuję każdego roku. Idealny na kanapki, do ciast i naleśników.
0
0 / 0
Dżem, który przygotowuję każdego roku. Idealny na kanapki, do ciast i naleśników.
3
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
2 kg truskawki
1 szkl. sok z czerwonej porzeczki
2 szkl. cukier
Przygotowanie
1
Do garnka należy wlać sok z porzeczek i dodać do niego cukier, całość podgrzać.
2
Gdy sok się zagotuje dodać truskawki i smażyć je na niewielkim ogniu przez około 30 minut.
3
Dżem przekładać do suchych słoików, szczelnie je zakręcać i pasteryzować w temperaturze około 85 stopni przez 25 - 30 minut.
4
Słoiki ustawiać w chłodnym i ciemnym miejscu do góry dnem. Po godzinie słoiki można odwrócić.