Dżem truskawkowy

m7
Dżem truskawkowy

0

0 / 0

Dżem, który przygotowuję każdego roku. Idealny na kanapki, do ciast i naleśników.

3

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 kg truskawki

1 szkl. sok z czerwonej porzeczki

2 szkl. cukier

Przygotowanie


1

Do garnka należy wlać sok z porzeczek i dodać do niego cukier, całość podgrzać.

2

Gdy sok się zagotuje dodać truskawki i smażyć je na niewielkim ogniu przez około 30 minut.

3

Dżem przekładać do suchych słoików, szczelnie je zakręcać i pasteryzować w temperaturze około 85 stopni przez 25 - 30 minut.

4

Słoiki ustawiać w chłodnym i ciemnym miejscu do góry dnem. Po godzinie słoiki można odwrócić.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

249

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

61

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły