Dżem jabłkowy

eluchap
Dżem jabłkowy

0

0 / 0

Dżem jabłkowy do naleśników i ciast - aromatyczny i pyszny.

3

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 kg jabłka

1 szt. cukier żelujący

75 dag. cukier

Przygotowanie


1

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałeczki.

2

Owoce wrzucić do dużego garnka, do którego dodać jedno opakowanie żelfixu.

3

Całość mieszać od czasu do czasu mieszać i zagotować.

4

Wciąż mieszając, gotować owoce jeszcze przez 3 minuty, po czym dodać cukier i jeszcze raz dokładnie wymieszać i pogotować około 3 minut.

5

Następnie wlewać dżem do przygotowanych, czystych, wyparzonych w sodzie słoiczków.

6

Zakręcić, odwrócić je do góry dnem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

419

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

106

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły