Dżem jabłkowy
eluchap
Dżem jabłkowy do naleśników i ciast - aromatyczny i pyszny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
419
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
106
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dżem jabłkowy do naleśników i ciast - aromatyczny i pyszny.
3
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 kg jabłka
1 szt. cukier żelujący
75 dag. cukier
Przygotowanie
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałeczki.
Owoce wrzucić do dużego garnka, do którego dodać jedno opakowanie żelfixu.
Całość mieszać od czasu do czasu mieszać i zagotować.
Wciąż mieszając, gotować owoce jeszcze przez 3 minuty, po czym dodać cukier i jeszcze raz dokładnie wymieszać i pogotować około 3 minut.
Następnie wlewać dżem do przygotowanych, czystych, wyparzonych w sodzie słoiczków.
Zakręcić, odwrócić je do góry dnem.