Dżem jabłkowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
eluchap
![Dżem jabłkowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973334866.jpeg&w=3840&q=75)
Dżem jabłkowy do naleśników i ciast - aromatyczny i pyszny.
0
0 / 0
Dżem jabłkowy do naleśników i ciast - aromatyczny i pyszny.
3
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
2 kg jabłka
1 szt. cukier żelujący
75 dag. cukier
Przygotowanie
1
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałeczki.
2
Owoce wrzucić do dużego garnka, do którego dodać jedno opakowanie żelfixu.
3
Całość mieszać od czasu do czasu mieszać i zagotować.
4
Wciąż mieszając, gotować owoce jeszcze przez 3 minuty, po czym dodać cukier i jeszcze raz dokładnie wymieszać i pogotować około 3 minut.
5
Następnie wlewać dżem do przygotowanych, czystych, wyparzonych w sodzie słoiczków.
6
Zakręcić, odwrócić je do góry dnem.