Dyniowo-czekoladowa granola

decomorreno
Dyniowo-czekoladowa granola

1

5 / 1

Mamy przyjemność zaprezentować królową jesiennych wariacji - aromatyczną dynię w niecodziennym, super-zdrowym wydaniu. Nasza granola jest aromatycznie kakaowa, a przy tym przyjemnie chrupiąca i totalnie uzależniająca. Jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Dyniowo-kakaową granolę można zajadać z mlekiem/ jogurtem oraz w towarzystwie ulubionych owoców. Świetnie nada się także jako dodatek do różnego rodzaju pachnących jesienią deserów.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

4 szkl. płatki owsiane

1 szkl. komosa ryżowa

0.50 szkl. orzechy laskowe

0.50 szkl. orzechy włoskie

1 szkl. pistacje obrane

3 łyżka siemie lniane

250 g dyniowe puree

0.50 szkl. olej kokosowy

1 szkl. syrop klonowy

4 łyżka kakao decomorreno

1 łyżecz. sól

2 łyżecz. cynamon

Przygotowanie


1

Nastaw piekarnik na 200°C. Wymieszaj suche składniki - płatki owsiane oraz komosę. Następnie w oddzielnym naczyniu zmieszaj mokre składniki i przyprawy (puree z dyni, rozpuszczony olej kokosowy, syrop klonowy/ miód, kakao, sól oraz cynamon).

2

Połącz wszystkie składniki, mieszając je dokładnie. Następnie rozłóż muesli na 2 dużych blachach, wyłożonych papierem do pieczenia.

3

Przgotowaną mieszankę piecz przez 15 minut. Po tym czasie dodaj orzechy laskowe, włoskie oraz pistacje. Wymieszaj całość i zamień miejscami blachy. Piecz granolę przez kolejne 15-20 minut.

4

Wyjmij blachy z piekarnika i pozwól aby muesli całkowicie ostygło. Gotową granolę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podawaj ją z mlekiem roślinnym lub jogurtem - z dodatkiem ulubionych owoców.

Kategorie


Alergeny


Orzechy ziemne

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły