Dyniowo-czekoladowa granola
decomorreno
1
5 / 1
Mamy przyjemność zaprezentować królową jesiennych wariacji - aromatyczną dynię w niecodziennym, super-zdrowym wydaniu. Nasza granola jest aromatycznie kakaowa, a przy tym przyjemnie chrupiąca i totalnie uzależniająca. Jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Dyniowo-kakaową granolę można zajadać z mlekiem/ jogurtem oraz w towarzystwie ulubionych owoców. Świetnie nada się także jako dodatek do różnego rodzaju pachnących jesienią deserów.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
4 szkl. płatki owsiane
1 szkl. komosa ryżowa
0.50 szkl. orzechy laskowe
0.50 szkl. orzechy włoskie
1 szkl. pistacje obrane
3 łyżka siemie lniane
250 g dyniowe puree
0.50 szkl. olej kokosowy
1 szkl. syrop klonowy
4 łyżka kakao decomorreno
1 łyżeczka sól
2 łyżeczka cynamon
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 200°C. Wymieszaj suche składniki - płatki owsiane oraz komosę. Następnie w oddzielnym naczyniu zmieszaj mokre składniki i przyprawy (puree z dyni, rozpuszczony olej kokosowy, syrop klonowy/ miód, kakao, sól oraz cynamon).
Połącz wszystkie składniki, mieszając je dokładnie. Następnie rozłóż muesli na 2 dużych blachach, wyłożonych papierem do pieczenia.
Przgotowaną mieszankę piecz przez 15 minut. Po tym czasie dodaj orzechy laskowe, włoskie oraz pistacje. Wymieszaj całość i zamień miejscami blachy. Piecz granolę przez kolejne 15-20 minut.
Wyjmij blachy z piekarnika i pozwól aby muesli całkowicie ostygło. Gotową granolę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podawaj ją z mlekiem roślinnym lub jogurtem - z dodatkiem ulubionych owoców.
Kategorie
Alergeny
Orzechy ziemne
Gluten