Dyniowo-czekoladowa granola
decomorreno
Mamy przyjemność zaprezentować królową jesiennych wariacji - aromatyczną dynię w niecodziennym, super-zdrowym wydaniu. Nasza granola jest aromatycznie kakaowa, a przy tym przyjemnie chrupiąca i totalnie uzależniająca. Jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Dyniowo-kakaową granolę można zajadać z mlekiem/ jogurtem oraz w towarzystwie ulubionych owoców. Świetnie nada się także jako dodatek do różnego rodzaju pachnących jesienią deserów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
601
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 1
Mamy przyjemność zaprezentować królową jesiennych wariacji - aromatyczną dynię w niecodziennym, super-zdrowym wydaniu. Nasza granola jest aromatycznie kakaowa, a przy tym przyjemnie chrupiąca i totalnie uzależniająca. Jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Dyniowo-kakaową granolę można zajadać z mlekiem/ jogurtem oraz w towarzystwie ulubionych owoców. Świetnie nada się także jako dodatek do różnego rodzaju pachnących jesienią deserów.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
4 szkl. płatki owsiane
1 szkl. komosa ryżowa
0.50 szkl. orzechy laskowe
0.50 szkl. orzechy włoskie
1 szkl. pistacje obrane
3 łyżka siemie lniane
250 g dyniowe puree
0.50 szkl. olej kokosowy
1 szkl. syrop klonowy
4 łyżka kakao decomorreno
1 łyżecz. sól
2 łyżecz. cynamon
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 200°C. Wymieszaj suche składniki - płatki owsiane oraz komosę. Następnie w oddzielnym naczyniu zmieszaj mokre składniki i przyprawy (puree z dyni, rozpuszczony olej kokosowy, syrop klonowy/ miód, kakao, sól oraz cynamon).
Połącz wszystkie składniki, mieszając je dokładnie. Następnie rozłóż muesli na 2 dużych blachach, wyłożonych papierem do pieczenia.
Przgotowaną mieszankę piecz przez 15 minut. Po tym czasie dodaj orzechy laskowe, włoskie oraz pistacje. Wymieszaj całość i zamień miejscami blachy. Piecz granolę przez kolejne 15-20 minut.
Wyjmij blachy z piekarnika i pozwól aby muesli całkowicie ostygło. Gotową granolę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podawaj ją z mlekiem roślinnym lub jogurtem - z dodatkiem ulubionych owoców.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
601
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Orzechy ziemne
Gluten