Dyniowe tiramisu

Kakao DecoMorreno
Dyniowe tiramisu

0

0 / 0

Dyniowe tiramisu to jesienna odsłona klasycznego deseru, która łączy kremowe mascarpone, aromatyczne purée z dyni i nutę cynamonu. To idealny słodki pomysł na chłodne wieczory, spotkania z rodziną czy święta – lekkie, a jednocześnie sycące. Zaskoczy każdego, kto lubi tradycyjne tiramisu, ale szuka czegoś nowego i sezonowego.

9

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g dynia hokkaido

250 g mascarpone

200 ml śmietanka 36%

120 g cukier puder

150 ml kawa espresso

1 łyżka syrop waniliowy

0.50 łyżecz. cynamon

150 g słomki ptysiowe

1 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Dynię Hokkaido pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki.

2

Piecz w 180°C przez ok. 35–40 minut, aż będzie miękka.

3

Oddziel miąższ od skórki i zmiksuj blenderem na gładkie, gęste purée. Jeśli purée jest zbyt rzadkie, odparuj je chwilę na patelni bez przykrycia.

4

Ubij śmietanę 36% z cukrem pudrem na sztywno.

5

W osobnej misce zmiksuj mascarpone z purée dyniowym na jednolitą masę.

6

Delikatnie połącz obie masy szpatułką, mieszając powoli, aż powstanie puszysty krem.

7

Wymieszaj kawę z syropem waniliowym i cynamonem.

8

W szklankach ułóż pierwszą warstwę kremu dyniowego.

9

Na kremie ułóż biszkopciki lub słomki ptysiowe, krótko maczane w kawie.

10

Dodaj kolejną warstwę kremu, wyrównaj wierzch.

11

Posyp kakao wymieszanym z odrobiną cynamonu. Udekoruj układając po dwie słomki ptysiowe na wierzchu.

12

Przykryj szklanki folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 3–4 godziny, aby smaki się przegryzły, a biszkopty zmiękły.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły