Dyniowe serniczki w pucharkach

EkspertOdKuchni
Dyniowe serniczki w pucharkach

0

0 / 0

Serniczki dyniowe w pucharkach to idealny deser na jesienne dni. Łączy delikatność sernika z aromatycznym smakiem dyni i korzennymi przyprawami. Jest lekki, kremowy, a podanie w pucharkach dodaje mu elegancji. Można go przygotować na specjalne okazje, ale równie dobrze sprawdzi się jako codzienny deser. Smacznego!

9

Składniki

25 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Spód

150 g herbatniki korzenne

60 g masło roztopione

Masa serowo-dyniowa

250 g mascarpone

200 g puree z dyni

100 g cukier puder

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

1 łyżecz. przyprawa do piernika

200 g śmietanka kremowa 30%

Do dekoracji

3 szt. herbatniki korzenne

Przygotowanie


1

Ciasteczka korzenne rozdrobnij na drobny piasek (możesz użyć blendera lub wałka). Wymieszaj je z rozpuszczonym masłem, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Rozdziel ciasteczkowy spód na dno pucharków, delikatnie ugniatając.

2

W dużej misce zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem, aż masa będzie gładka. Następnie dodaj purée z dyni, ekstrakt waniliowy i przyprawę do piernika. Miksuj do połączenia składników.

3

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno, a następnie delikatnie wmieszaj ją do masy serowo-dyniowej. Mieszaj łyżką, aż krem będzie jednolity i puszysty.

4

Na ciasteczkowym spodzie ułóż warstwę serowo-dyniową. Możesz ułożyć kilka warstw na zmianę, w zależności od wielkości pucharków.

5

Wierzch każdego pucharka posyp pokruszonymi ciasteczkami korzennymi. Wstaw deser do lodówki na co najmniej 1-2 godziny, aby się schłodził i stężał.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły