Dyniowe pancakes

Lubella
Dyniowe pancakes

0

0 / 0

Dyniowe pancakes to świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników, która idealnie sprawdzi się jesienią, kiedy dynia jest w sezonie. Można je serwować na śniadanie, podwieczorek lub kolację — z jogurtem, orzechami, szczypiorkiem lub syropem klonowym.

13

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Pancakes

200 g mąka tortowa lubella

1 szkl. puree z dyni

1 szt. jajko

50 g cukier puder

1 łyżecz. proszek do pieczenia

100 g jogurt naturalny

1 szczyp. sól

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szczyp. mielony imbir

1 szczyp. cynamon

1 szt. olej do smażenia

1 szt. orzechy nerkowca do posypania

1 szt. szczypiorek do posypania

Przygotowanie


1

W misce łączymy puree z dyni z jogurtem naturalnym, jajkiem i cukrem pudrem.

2

Do mokrych składników dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i mieszamy.

3

Na patelni rozgrzewamy olej, nabieramy ciasto łyżką i przekładamy na patelnię.

4

Smażymy z obu stron na złocisty kolor.

5

Dyniowe pancakes przed podaniem polewamy jogurtem naturalnym i posypujemy orzechami nerkowca oraz szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

142

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

28

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły