Dyniowe pancakes
Lubella
Dyniowe pancakes to świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników, która idealnie sprawdzi się jesienią, kiedy dynia jest w sezonie. Można je serwować na śniadanie, podwieczorek lub kolację — z jogurtem, orzechami, szczypiorkiem lub syropem klonowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
142
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dyniowe pancakes to świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników, która idealnie sprawdzi się jesienią, kiedy dynia jest w sezonie. Można je serwować na śniadanie, podwieczorek lub kolację — z jogurtem, orzechami, szczypiorkiem lub syropem klonowym.
13
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Pancakes
200 g mąka tortowa lubella
1 szkl. puree z dyni
1 szt. jajko
50 g cukier puder
1 łyżecz. proszek do pieczenia
100 g jogurt naturalny
1 szczyp. sól
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. mielony imbir
1 szczyp. cynamon
1 szt. olej do smażenia
1 szt. orzechy nerkowca do posypania
1 szt. szczypiorek do posypania
Przygotowanie
W misce łączymy puree z dyni z jogurtem naturalnym, jajkiem i cukrem pudrem.
Do mokrych składników dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, nabieramy ciasto łyżką i przekładamy na patelnię.
Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Dyniowe pancakes przed podaniem polewamy jogurtem naturalnym i posypujemy orzechami nerkowca oraz szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
142
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.