Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym
decomorreno
Mamy dla Ciebie specjalny przepis na zdrową, wegetariańską przekąskę! Oto dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i przepysznym kremem kakaowym. Świetny wybór na imprezy okolicznościowe, jak urodziny czy imieniny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
636
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3 / 2
Mamy dla Ciebie specjalny przepis na zdrową, wegetariańską przekąskę! Oto dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i przepysznym kremem kakaowym. Świetny wybór na imprezy okolicznościowe, jak urodziny czy imieniny.
17
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
0.50 kg dynia
1 łyżka cukier brązowy
1 łyżka miód
3 łyżka woda
1 szkl. lubella mąka luksusowa
1 szkl. orzechy włoskie posiekane
0.75 szkl. cukier
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. cynamon
1 szkl. mleko uht 3,2%
0.25 szkl. olej
3 szt. jaja l
1 szczyp. sól
1 opak. serek śmietankowy
2 łyżka cukier puder
1.50 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w bardzo drobną kostkę.
Do garnka wlać wodę i miód, zagotować. Dodać dynię i cukier. Gotować do odparowania wody.
Olej, cukier, jajka, mleko, karmelizowaną dynię wymieszać w jednym naczyniu.
Mąkę, posiekane orzechy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i szczyptę soli wymieszać w drugim naczyniu.
Masy połączyć i wymieszać.
Formę wyłożyć papilotami, do każdego przelać ciasto do 3/4 wysokości.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C . Piec przez 25 min. Po upieczeniu wystudzić.
Serek zmiksować z cukrem i kakao, do uzyskania gładkiej masy.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nałożyć na babeczki. Przyozdobić orzechami włoskimi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
636
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
69
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.