Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

decomorreno
Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

2

3 / 2

Mamy dla Ciebie specjalny przepis na zdrową, wegetariańską przekąskę! Oto dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i przepysznym kremem kakaowym. Świetny wybór na imprezy okolicznościowe, jak urodziny czy imieniny.

17

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

0.50 kg dynia

1 łyżka cukier brązowy

1 łyżka miód

3 łyżka woda

1 szkl. lubella mąka luksusowa

1 szkl. orzechy włoskie posiekane

0.75 szkl. cukier

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka soda oczyszczona

1 łyżeczka cynamon

1 szkl. mleko uht 3,2%

0.25 szkl. olej

3 szt. jaja l

1 szcz. sól

1 opak. serek śmietankowy

2 łyżka cukier puder

1.50 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w bardzo drobną kostkę.

2

Do garnka wlać wodę i miód, zagotować. Dodać dynię i cukier. Gotować do odparowania wody.

3

Olej, cukier, jajka, mleko, karmelizowaną dynię wymieszać w jednym naczyniu.

4

Mąkę, posiekane orzechy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i szczyptę soli wymieszać w drugim naczyniu.

5

Masy połączyć i wymieszać.

6

Formę wyłożyć papilotami, do każdego przelać ciasto do 3/4 wysokości.

7

Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C . Piec przez 25 min. Po upieczeniu wystudzić.

8

Serek zmiksować z cukrem i kakao, do uzyskania gładkiej masy.

9

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nałożyć na babeczki. Przyozdobić orzechami włoskimi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły