Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym
decomorreno
2
3 / 2
0
Mamy dla Ciebie specjalny przepis na zdrową, wegetariańską przekąskę! Oto dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i przepysznym kremem kakaowym. Świetny wybór na imprezy okolicznościowe, jak urodziny czy imieniny.
17
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
0.50 kg dynia
1 łyżka cukier brązowy
1 łyżka miód
3 łyżka woda
1 szkl. lubella mąka luksusowa
1 szkl. orzechy włoskie posiekane
0.75 szkl. cukier
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 łyżeczka cynamon
1 szkl. mleko uht 3,2%
0.25 szkl. olej
3 szt jaja l
1 szcz. sól
1 opak. serek śmietankowy
2 łyżka cukier puder
1.50 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w bardzo drobną kostkę.
Do garnka wlać wodę i miód, zagotować. Dodać dynię i cukier. Gotować do odparowania wody.
Olej, cukier, jajka, mleko, karmelizowaną dynię wymieszać w jednym naczyniu.
Mąkę, posiekane orzechy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i szczyptę soli wymieszać w drugim naczyniu.
Masy połączyć i wymieszać.
Formę wyłożyć papilotami, do każdego przelać ciasto do 3/4 wysokości.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C . Piec przez 25 min. Po upieczeniu wystudzić.
Serek zmiksować z cukrem i kakao, do uzyskania gładkiej masy.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nałożyć na babeczki. Przyozdobić orzechami włoskimi.