Dyniowe kluski śląskie z sosem grzybowym i boczkiem

EkspertOdKuchni
Dyniowe kluski śląskie z sosem grzybowym i boczkiem

0

0 / 0

Dyniowe kluski śląskie z sosem grzybowym i boczkiem to prosty sposób na urozmaicenie klasycznego obiadu. Kluski z dodatkiem pieczonej dyni Hokkaido mają lepszy smak i kolor, a do tego są miękkie i dobrze się formują. Całość świetnie pasuje do sosu z leśnych grzybów, boczku i śmietanki – danie wychodzi sycące i wyraziste. Doskonale sprawdzi się jesienią, kiedy dynia i grzyby są w sezonie. Smacznego!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g dynia hokkaido

600 g ziemniaki mączyste

150 g skrobia ziemniaczana

1 szczyp. sól do smaku

150 g boczek wędzony surowy

1 szt. cebula

200 g podgrzybki

200 ml śmietanka 30%

1 łyżka pasta miso

1 szczyp. pieprz do smaku

1 łyżka oliwa

1 łyżka natka pietruszki do posypania

Przygotowanie


1

Obierz dynię hokkaido, pokrój w kostkę, skrop oliwą i oprósz solą. Następnie piecz w airfryerze do miękkości przez około 20 minut lub w piekarniku przez ok. 30 minut w 200°C (góra-dół, bez termoobiegu).

2

Upieczoną dynię zmiksuj w malakserze na gładkie purée.

3

Obierz ziemniaki, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i przeciśnij przez praskę lub dokładnie ugnieć.

4

Połącz ziemniaki z purée z dyni, wyrównaj powierzchnię w misce, wyjmij ¼ masy i w to miejsce wsyp skrobię ziemniaczaną.

5

Dodaj z powrotem odjętą część masy i całość zagnieć na gładkie ciasto.

6

Formuj kluski śląskie z dziurką w środku.

7

Pokrój boczek w kostkę i przesmaż na patelni, aż wytopi się tłuszcz.

8

Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli.

9

Dodaj podgrzybki, dopraw solą, pieprzem i szczyptą tymianku. Smaż chwilę, aż puszczą aromat.

10

Wlej śmietankę i opcjonalnie dodaj pastę miso. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

11

Kluski gotuj partiami we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.

12

Podawaj kluski polane sosem grzybowo-boczkowym. Całość posyp świeżą natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły