Dyniowe kluseczki do śniadaniówki

MagdalenaKuzia-Grzesiak
Dyniowe kluseczki do śniadaniówki

0

0 / 0

Kluseczki leniwe z dynią to świetna alternatywa dla ziemniaków. Jesienne śniadania, obiady czy kolacje nabierają nowego, zdrowszego wymiaru. W połączeniu z kakaem stanowi pełnowartościowy posiłek dla dzieci.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g dynia

2 szt. jajko

2 szkl. mąka lubella wrocławska

1 opak. dżem łowicz 100% truskawka

2 łyżka kakao decomorreno

1 łyżka cukier

1 szkl. sok pomarańczowy tymbark

Przygotowanie


1

Dynię obieramy oraz kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy ją w 180 stopniach przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia wstawiamy garnek, aby woda nam się odpowiednio wcześniej zagotowała.

2

Upieczoną dynie miksujemy z jednym jajkiem na gładką masę.

3

Do masy dodajemy kolejne jajko oraz szklankę mąki. Wyrabiamy ciasto. Na stolnicy wysypujemy tyle mąki, aby ułożyć ciasto w wałki. W razie potrzeby podsypujemy mąką.

4

Wałki ciasta kroimy w kopytka lub prostokąty. Wrzucamy po kolei do mocno gotującej się wody. Gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia.

5

Kiedy kluseczki trochę przestygną możemy je przełożyć do śniadaniówki i dodać łyżeczkę dżemu.

6

Aby urozmaicić dietę naszych pociech możemy im przygotować do szkoły: - w zimne dni kakao (2 łyżki kakao rozpuszczamy w gorącym mleku i słodzimy do smaku około 3-4 łyżeczki na szklankę mleka) lub gotową gorącą czekoladę (do wrzątku wsypujemy czekoladę np. mleczną DecoMorreno) przygotowane w termosie; - w ciepłe dni wodę Kubuś lub sok pomarańczowy 100%; - koniecznie owoce lub warzywa dla prawidłowego rozwoju;

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły