Dyniowe ciasto crème brulee
decomorreno
Połączenie fenomenalnie dyniowego nadzienia creme brule z aromatycznym ciastem kakaowym to wyjątkowo pyszny strzał w dziesiątkę na każdą okazję! Zainspiruj się naszą jesienną wariacją na temat tego dyniowego klasyka i jeszcze dziś zaserwuj ją swoim bliskim. Przekonaj się, że nikt mu się nie oprze :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
248
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
Połączenie fenomenalnie dyniowego nadzienia creme brule z aromatycznym ciastem kakaowym to wyjątkowo pyszny strzał w dziesiątkę na każdą okazję! Zainspiruj się naszą jesienną wariacją na temat tego dyniowego klasyka i jeszcze dziś zaserwuj ją swoim bliskim. Przekonaj się, że nikt mu się nie oprze :)
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
150 g mąka pszenna tortowa lubella
30 g kakao decomorreno
1 szczyp. sól
2 łyżka cukier puder
70 g masło
4 łyżka zimna woda
2 szt. jaja
400 g dyniowe puree
180 g cukier brązowy
2 łyżecz. cynamon
375 mleko zagęszczone niesłodzone
1 szczyp. sól
5 łyżka cukier brązowy
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz wody) zagnieć ręcznie lub za pomocą malaksera. Dodawaj wodę po jednej łyżce - aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Uformuj ciasto w płaski placek, zawiń folią i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż nim formę na tartę o średnicy 23 cm.
Nakłuj ciasto widelcem, wyłóż wierzch papierem i obciąż kulkami ceramicznymi lub ryżem.Piecz przez około 15 minut w 180 C. Po tym czasie usuń papier do pieczenia oraz obciążenie.
Wlej na ciasto nadzienie dyniowe. Piecz przez około 75 minut, aż ciasto na środku będzie stężałe. Po wystudzeniu schładzaj w lodówce przez minimum 4 godziny.
Przed podaniem posyp obficie cukrem brązowym i za pomocą palnika karmelizuj go na wierzchu ciasta. Możesz udekorować dodatkowo ubitą śmietanką. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
248
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka