Dyniowe ciasto crème brulee

decomorreno
Dyniowe ciasto crème brulee

0

5 / 2

Połączenie fenomenalnie dyniowego nadzienia creme brule z aromatycznym ciastem kakaowym to wyjątkowo pyszny strzał w dziesiątkę na każdą okazję! Zainspiruj się naszą jesienną wariacją na temat tego dyniowego klasyka i jeszcze dziś zaserwuj ją swoim bliskim. Przekonaj się, że nikt mu się nie oprze :)

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

150 g mąka pszenna tortowa lubella

30 g kakao decomorreno

1 szcz. sól

2 łyżka cukier puder

70 g masło

4 łyżka zimna woda

2 szt. jaja

400 g dyniowe puree

180 g cukier brązowy

2 łyżeczka cynamon

375 mleko zagęszczone niesłodzone

1 szcz. sól

5 łyżka cukier brązowy

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na ciasto (oprócz wody) zagnieć ręcznie lub za pomocą malaksera. Dodawaj wodę po jednej łyżce - aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

2

Uformuj ciasto w płaski placek, zawiń folią i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.

3

Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż nim formę na tartę o średnicy 23 cm.

4

Nakłuj ciasto widelcem, wyłóż wierzch papierem i obciąż kulkami ceramicznymi lub ryżem.Piecz przez około 15 minut w 180 C. Po tym czasie usuń papier do pieczenia oraz obciążenie.

5

Wlej na ciasto nadzienie dyniowe. Piecz przez około 75 minut, aż ciasto na środku będzie stężałe. Po wystudzeniu schładzaj w lodówce przez minimum 4 godziny.

6

Przed podaniem posyp obficie cukrem brązowym i za pomocą palnika karmelizuj go na wierzchu ciasta. Możesz udekorować dodatkowo ubitą śmietanką. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły