Dyniowe cake pops

EkspertOdKuchni
Dyniowe cake pops

0

0 / 0

Dyniowe cake pops to jesienna wariacja klasycznych słodkich kulek na patyku, która zachwyci wszystkich fanów sezonowych smaków. Idealnie sprawdzą się na Halloween lub różnego rodzaju imprezy tematyczne. To pyszne połączenie biszkoptu, mascarpone, kolorowej polewy, czekolady i oleju kokosowego, które z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

5

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

400 g biszkopt jasny

200 g serek mascarpone

250 g polewa pomarańczowa

3 łyżka olej kokosowy

15 g czekolada gorzka

Przygotowanie


1

Biszkopt i dokładnie wymieszać z mascarpone. Uformować kulę i wsadzić do zamrażalnika na 15 minut.

2

Wyjąć ciasto z zamrażalki i uformować 25 jednakowych kulek.

3

Za pomocą patyczka do szaszłyka, noża lub nożyczek uformować rowki i lekko spłaszczyć kulki – mają przypominać dynię.

4

Układać na blaszce wyłożonej papierem. Schować do zamrażalki na kolejne 15 minut.

5

W kąpieli wodnej rozpuścić polewę pomarańczową razem z olejem kokosowym.

6

W cake popsy wbić patyczki i zanurzać w polewie.

7

Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Gdy przestygnie i zgęstnieje, malować dyniom buźki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły