5

Składniki

400 Gramów
ingridient
makaron Lubella pióra
300 Gramów
kiełbasa
200 Gramów
ser żółty
3 Łyżki
ingridient
Lubella Mąka luksusowa
3 Łyżki
masło extra
1 Szklanka
mleko
1 Szczypta
sól, pieprz
1 Szczypta
gałka muszkatołowa
1 Szklanka
Dynia
2 Sztuki
cebula dymka
3 Łyżki
olej rzepakowy uniwersalny
3 Sztuki
ząbek czosnku
3 Sztuki
cebula
1 Łyżka
bułka tarta
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Kiełbasę i cebulę kroimy w plasterki, a czosnek w kostkę. Całość podsmażamy na oleju.
  3. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy.
  4. W rondlu o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Chwilę podsmażamy i dodajemy mleko, cały czas mieszając.
  5. Następnie do masy dodajemy starty na tarce ser i doprawimy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Sos łączymy z kiełbasą i dynią(pokrojoną w kostkę), posiekaną dymką oraz makaronem.
  7. Całość wylewamy do naczynia do zapiekania. Posypujemy bułką tartą. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach.
  8. Podajemy posypane cebulą dymką. Zobacz przepis: https://youtu.be/d9RVT6brwr0

Podobne przepisy

Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami

Łatwy Do 1 godz
Klopsiki z kaszą pszenną i pieczonymi burakami

Lasagne pomarańczowe

Trudny Do 1 godz
Lasagne pomarańczowe

Makaron Lubella Pióra z jagnięciną, rozmarynem, czosnkiem

Łatwy Do 15 min
Makaron Lubella Pióra z jagnięciną, rozmarynem, czosnkiem

Penne z gulaszem z indyka

Łatwy Do 40 min
Penne z gulaszem z indyka

Tradycyjne gołąbki

Łatwy Do 1,5 godz
Tradycyjne gołąbki

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z 3 SERAMI

Trudny Do 1 godz
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z 3 SERAMI

Aromatyczna fasolka po bretońsku

Średni Do 2 godz
Aromatyczna fasolka po bretońsku

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Średni Do 1,5 godz
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!