Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

lubella
Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

1

0 / 0

Zainspiruj się do wykorzystania jesiennych smaków w swojej kuchni. Oto przepis na dyniową zapiekankę, która na długo zapadnie w pamięć. Kiełbaska podsmażana z czosnkiem i cebulą, dynia pokrojona w drobną kostkę i sos serowy na mleku, do tego nieco makaronu i tylko trzydzieści minut w piekarniku!

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella pióra

300 g kiełbasa

200 g ser żółty

3 łyżka lubella mąka luksusowa

3 łyżka masło

1 szkl. mleko

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szkl. dynia

2 szt. cebula dymka

3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

3 szt. ząbek czosnku

3 szt. cebula

1 łyżka bułka tarta

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Kiełbasę i cebulę kroimy w plasterki, a czosnek w kostkę. Całość podsmażamy na oleju.

3

Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy.

4

W rondlu o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Chwilę podsmażamy i dodajemy mleko, cały czas mieszając.

5

Następnie do masy dodajemy starty na tarce ser i doprawimy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

6

Sos łączymy z kiełbasą i dynią(pokrojoną w kostkę), posiekaną dymką oraz makaronem.

7

Całość wylewamy do naczynia do zapiekania. Posypujemy bułką tartą. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach.

8

Podajemy posypane cebulą dymką. Zobacz przepis: https://youtu.be/d9RVT6brwr0

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły