Dyniowa zapiekanka z kiełbasą
lubella
Zainspiruj się do wykorzystania jesiennych smaków w swojej kuchni. Oto przepis na dyniową zapiekankę, która na długo zapadnie w pamięć. Kiełbaska podsmażana z czosnkiem i cebulą, dynia pokrojona w drobną kostkę i sos serowy na mleku, do tego nieco makaronu i tylko trzydzieści minut w piekarniku!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1078
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
56
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Zainspiruj się do wykorzystania jesiennych smaków w swojej kuchni. Oto przepis na dyniową zapiekankę, która na długo zapadnie w pamięć. Kiełbaska podsmażana z czosnkiem i cebulą, dynia pokrojona w drobną kostkę i sos serowy na mleku, do tego nieco makaronu i tylko trzydzieści minut w piekarniku!
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella pióra
300 g kiełbasa
200 g ser żółty
3 łyżka lubella mąka luksusowa
3 łyżka masło
1 szkl. mleko
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szkl. dynia
2 szt. cebula dymka
3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
3 szt. ząbek czosnku
3 szt. cebula
1 łyżka bułka tarta
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kiełbasę i cebulę kroimy w plasterki, a czosnek w kostkę. Całość podsmażamy na oleju.
Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy.
W rondlu o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Chwilę podsmażamy i dodajemy mleko, cały czas mieszając.
Następnie do masy dodajemy starty na tarce ser i doprawimy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Sos łączymy z kiełbasą i dynią(pokrojoną w kostkę), posiekaną dymką oraz makaronem.
Całość wylewamy do naczynia do zapiekania. Posypujemy bułką tartą. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach.
Podajemy posypane cebulą dymką. Zobacz przepis: https://youtu.be/d9RVT6brwr0
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1078
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
56
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.