Dyniowa z fasolą

uwielbiampl
Dyniowa z fasolą

Średnia 4.5 / 2

Oceń!

Masz ochotę na nieco orientalną zupę? Polecamy zupę krem z dyni z dodatkiem fasoli, imbiru i chilli. Zupa jest kremowa, aksamitna i lekko pikantna.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. imbir

1 szczyp. chili

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

1 łyżecz. ocet balsamiczny

0.50 l bulion warzywny

500 g dynia

100 g fasola czerwona konserwowa

1 szt. por

1 szt. cebula

2 szt. tost pszenny

4 łyżka olej

1 łyżka szczypiorek

Przygotowanie


Suchą fasolę namaczamy na noc, następnie gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.

Cebulę siekamy, por kroimy w paski, dynię na kawałki. Następnie por i cebulę smażymy aż się zarumieni. Wlewamy bulion, dodajemy dynię i gotujemy 20 minut.

Wszystko miksujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem i chili, dodajemy fasolę i gotujemy.

Tosty kroimy w kostkę, rumienimy na reszcie oleju, oprószamy chili.

Zupę skrapiamy octem, posypujemy grzankami i szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3115

kcal

Białka

84

gram

Węglowodany

587

gram

Tłuszcze

35

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły