Dyniowa z fasolą

uwielbiampl
Dyniowa z fasolą

1

4.5 / 2

Masz ochotę na nieco orientalną zupę? Polecamy zupę krem z dyni z dodatkiem fasoli, imbiru i chilli. Zupa jest kremowa, aksamitna i lekko pikantna.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. imbir

1 szcz. chili

1 szcz. pieprz

1 szcz. sól

1 łyżeczka ocet balsamiczny

0.50 l bulion warzywny

500 g dynia

100 g fasola czerwona konserwowa

1 szt. por

1 szt. cebula

2 szt. tost pszenny

4 łyżka olej

1 łyżka szczypiorek

Przygotowanie


1

Suchą fasolę namaczamy na noc, następnie gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.

2

Cebulę siekamy, por kroimy w paski, dynię na kawałki. Następnie por i cebulę smażymy aż się zarumieni. Wlewamy bulion, dodajemy dynię i gotujemy 20 minut.

3

Wszystko miksujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem i chili, dodajemy fasolę i gotujemy.

4

Tosty kroimy w kostkę, rumienimy na reszcie oleju, oprószamy chili.

5

Zupę skrapiamy octem, posypujemy grzankami i szczypiorkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły