Dyniowa z fasolą

uwielbiampl

Masz ochotę na nieco orientalną zupę? Polecamy zupę krem z dyni z dodatkiem fasoli, imbiru i chilli. Zupa jest kremowa, aksamitna i lekko pikantna.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3115
kcal
Białka
84
gram
Węglowodany
587
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4.5 / 2
Masz ochotę na nieco orientalną zupę? Polecamy zupę krem z dyni z dodatkiem fasoli, imbiru i chilli. Zupa jest kremowa, aksamitna i lekko pikantna.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. imbir
1 szczyp. chili
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 łyżecz. ocet balsamiczny
0.50 l bulion warzywny
500 g dynia
100 g fasola czerwona konserwowa
1 szt. por
1 szt. cebula
2 szt. tost pszenny
4 łyżka olej
1 łyżka szczypiorek
Przygotowanie
Suchą fasolę namaczamy na noc, następnie gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
Cebulę siekamy, por kroimy w paski, dynię na kawałki. Następnie por i cebulę smażymy aż się zarumieni. Wlewamy bulion, dodajemy dynię i gotujemy 20 minut.
Wszystko miksujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem i chili, dodajemy fasolę i gotujemy.
Tosty kroimy w kostkę, rumienimy na reszcie oleju, oprószamy chili.
Zupę skrapiamy octem, posypujemy grzankami i szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3115
kcal
Białka
84
gram
Węglowodany
587
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.