Dyniowa z fasolą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Dyniowa z fasolą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974979439.jpeg&w=3840&q=75)
Masz ochotę na nieco orientalną zupę? Polecamy zupę krem z dyni z dodatkiem fasoli, imbiru i chilli. Zupa jest kremowa, aksamitna i lekko pikantna.
1
4.5 / 2
Masz ochotę na nieco orientalną zupę? Polecamy zupę krem z dyni z dodatkiem fasoli, imbiru i chilli. Zupa jest kremowa, aksamitna i lekko pikantna.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. imbir
1 szczyp. chili
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 łyżecz. ocet balsamiczny
0.50 l bulion warzywny
500 g dynia
100 g fasola czerwona konserwowa
1 szt. por
1 szt. cebula
2 szt. tost pszenny
4 łyżka olej
1 łyżka szczypiorek
Przygotowanie
Suchą fasolę namaczamy na noc, następnie gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
Cebulę siekamy, por kroimy w paski, dynię na kawałki. Następnie por i cebulę smażymy aż się zarumieni. Wlewamy bulion, dodajemy dynię i gotujemy 20 minut.
Wszystko miksujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem i chili, dodajemy fasolę i gotujemy.
Tosty kroimy w kostkę, rumienimy na reszcie oleju, oprószamy chili.
Zupę skrapiamy octem, posypujemy grzankami i szczypiorkiem.