Zupa dyniowa z czerwoną fasolą
m7

Rozgrzewająca zupa dyniowa z dodatkiem czerwonej fasoli to idealny pomysł na sycący, jesienny obiad. Kremowa konsystencja, lekka ostrość imbiru i chili oraz chrupiące grzanki sprawiają, że to danie nie tylko nasyci, ale też zachwyci smakiem. To pełna witamin i błonnika propozycja, która łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym aromatem sezonowych warzyw. Idealna zarówno na co dzień, jak i na spotkania z rodziną czy przyjaciółmi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3115
kcal
Białka
84
gram
Węglowodany
587
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Rozgrzewająca zupa dyniowa z dodatkiem czerwonej fasoli to idealny pomysł na sycący, jesienny obiad. Kremowa konsystencja, lekka ostrość imbiru i chili oraz chrupiące grzanki sprawiają, że to danie nie tylko nasyci, ale też zachwyci smakiem. To pełna witamin i błonnika propozycja, która łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym aromatem sezonowych warzyw. Idealna zarówno na co dzień, jak i na spotkania z rodziną czy przyjaciółmi.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
600 g dynia
300 g czerwona fasola sucha lub puszka konserwowej
1 szt. cebula
1 szt. por
1 l bulion warzywny
3 łyżka olej roślinny
1 łyżecz. imbir tarty
0.50 łyżecz. chilli mielone
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
2 łyżecz. ocet balsamiczny
3 szt. kromka chleba pszennego
1 łyżka posiekany szczypior
Przygotowanie
Suchą fasolę namocz na noc w zimnej wodzie. Rano ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 60–70 minut), odcedź. Jeśli używasz fasoli z puszki – opłucz ją i odsącz.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę, por pokrój w cienkie paski, a dynię obierz i pokrój w średnią kostkę.
W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i pora, zeszklij przez 2–3 minuty.
Wlej bulion warzywny.
Dodaj dynię i gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut, aż zmięknie.
Zmiksuj całość blenderem na gładki krem.
Dodaj imbir, chili, sól i pieprz do smaku.
Wrzuć fasolę, zagotuj całość jeszcze przez 3–4 minuty.
Chleb pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć chleb i podsmaż na złoto. Pod koniec oprósz odrobiną chili.
Zupę skrop octem, podawaj posypaną grzankami i szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3115
kcal
Białka
84
gram
Węglowodany
587
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.