Dyniowa z fasolą
m7
0
5 / 1
0
Kolejna odsłona coraz bardziej popularnej zupy z dyni, tym razem jako zupa w połączeniu z fasolą. Wystarczy 45 minut, aby ugotować aromatyczne i pożywne danie.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
?
Kcal/porcja
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg dynia
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
1 szcz. imbir
1 szcz. chili
1 łyżeczka ocet balsamiczny
0.50 l bulion warzywny z kostki
1 szt cebula
1 szt por
2 szt tost pszenny
4 łyżka olej
1 łyżka posiekany szczypior
10 dek. czerwona fasola sucha lub puszka konserwowej
Przygotowanie
Suchą fasolę namoczyć na noc, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić (fasolę z puszki osączyć). Cebulę posiekać. Por pokroić w paski. Dynię pokroić na kawałki. Olej rozgrzać, zeszklić por i cebulę. Wlać bulion, dodać dynię, gotować 20 minut. Zmiksować. Przyprawić solą, pieprzem, imbirem i chili, dodać fasolę, zagotować. Tosty pokroić w kostkę, zrumienić na reszcie oleju, oprószyć chili. Zupę skropić octem, posypać grzankami i szczypiorkiem.