Dyniowa z fasolą

m7
Dyniowa z fasolą

0

5 / 1

Kolejna odsłona coraz bardziej popularnej zupy z dyni, tym razem jako zupa w połączeniu z fasolą. Wystarczy 45 minut, aby ugotować aromatyczne i pożywne danie.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 kg dynia

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. imbir

1 szczyp. chili

1 łyżecz. ocet balsamiczny

0.50 l bulion warzywny z kostki

1 szt. cebula

1 szt. por

2 szt. tost pszenny

4 łyżka olej

1 łyżka posiekany szczypior

10 dag. czerwona fasola sucha lub puszka konserwowej

Przygotowanie


1

Suchą fasolę namoczyć na noc, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić (fasolę z puszki osączyć). Cebulę posiekać. Por pokroić w paski. Dynię pokroić na kawałki. Olej rozgrzać, zeszklić por i cebulę. Wlać bulion, dodać dynię, gotować 20 minut. Zmiksować. Przyprawić solą, pieprzem, imbirem i chili, dodać fasolę, zagotować. Tosty pokroić w kostkę, zrumienić na reszcie oleju, oprószyć chili. Zupę skropić octem, posypać grzankami i szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

3115

kcal

Białka

84

gram

Węglowodany

587

gram

Tłuszcze

35

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły