Dynia zapiekana z pastą arachidową
m7
Ostre danie na zimowe wieczory.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 2
Ostre danie na zimowe wieczory.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
100 mleczko kokosowe
1 kg dynia
1 łyżecz. sól
150 g orzechy arachidowe
1 łyżka olej sezamowy
1 łyżka ocet balsamiczny
2 łyżka sos sojowy
0.50 szt. papryczka ostra chili
0.50 łyżka chili
Przygotowanie
Dynię obrać, pokroić w półksiężyce, obgotować w słonej wodzie. W malakserze zmiksować orzeszki z mlekiem kokosowym,papryczką chili, octem, sosem sojowymi, olejem sezamowym na gładką masę.
Naczynie żaroodporne polać olejem, ułożyć dynię i zakryć pastą arachidową.Doprawić solą i chili. Zapiekać ok 20 minut, żeby było dobrze gorące.