Dynia zapiekana z pastą arachidową
m7
Dynia zapiekana z pastą arachidową to idealny wybór dla miłośników wyrazistych i pikantnych potraw. Świetnie sprawdzi się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i ciekawy dodatek do obiadu. Można ją serwować na ciepło lub na zimno. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
264
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 2
Dynia zapiekana z pastą arachidową to idealny wybór dla miłośników wyrazistych i pikantnych potraw. Świetnie sprawdzi się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i ciekawy dodatek do obiadu. Można ją serwować na ciepło lub na zimno. Życzymy smacznego!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
100 ml mleczko kokosowe
1 kg dynia
1 łyżecz. sól
150 g orzechy arachidowe
1 łyżka olej sezamowy
1 łyżka ocet balsamiczny
2 łyżka sos sojowy
0.50 szt. papryczka ostra chili
0.50 łyżka chili
Przygotowanie
Dynię obrać, pokroić w półksiężyce i obgotować w słonej wodzie.
W malakserze zmiksować orzeszki z mlekiem kokosowym, papryczką chili, octem, sosem sojowymi i olejem sezamowym na gładką masę.
Naczynie żaroodporne polać olejem, ułożyć dynię i zakryć pastą arachidową.
Doprawić solą i chili.
Zapiekać ok. 20 minut, żeby było dobrze gorące.