Dynia zapiekana z pastą arachidową

m7
Dynia zapiekana z pastą arachidową

0

4 / 2

Dynia zapiekana z pastą arachidową to idealny wybór dla miłośników wyrazistych i pikantnych potraw. Świetnie sprawdzi się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i ciekawy dodatek do obiadu. Można ją serwować na ciepło lub na zimno. Życzymy smacznego!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

100 ml mleczko kokosowe

1 kg dynia

1 łyżecz. sól

150 g orzechy arachidowe

1 łyżka olej sezamowy

1 łyżka ocet balsamiczny

2 łyżka sos sojowy

0.50 szt. papryczka ostra chili

0.50 łyżka chili

Przygotowanie


1

Dynię obrać, pokroić w półksiężyce i obgotować w słonej wodzie.

2

W malakserze zmiksować orzeszki z mlekiem kokosowym, papryczką chili, octem, sosem sojowymi i olejem sezamowym na gładką masę.

3

Naczynie żaroodporne polać olejem, ułożyć dynię i zakryć pastą arachidową.

4

Doprawić solą i chili.

5

Zapiekać ok. 20 minut, żeby było dobrze gorące.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

264

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły