Dynia w tempurze z jogurtowym dipem z limonką

EkspertOdKuchni
Dynia w tempurze z jogurtowym dipem z limonką

Średnia 0 / 0

Oceń!

Dynia w tempurze z dipem limonkowym to szybka przekąska w chrupiącej, lekkiej panierce, podawana z prostym sosem na bazie jogurtu. To dobre rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować coś warzywnego, ale w bardziej atrakcyjnej, przekąskowej formie.

12

Składniki

35 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

0.50 szt. dynia hokkaido

120 g mąka pszenna lubella

1 szt. jajko

180 ml woda gazowana

0.50 łyżecz. sól

1 szt. olej do smażenia

Sos

2 łyżka majonez

2 łyżka jogurt naturalny

1 łyżka sok z limonki

0.50 łyżecz. skórka z limonki

0.50 łyżecz. miód

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


Dynię Hokkaido przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.

Połowę dyni pokrój w cienkie półksiężyce.

Włóż kawałki do miski i delikatnie wymieszaj, by się nie sklejały.

Krok 3

Obtocz każdy kawałek w mące pszennej.


W osobnej misce wbij jajko, wlej bardzo zimną wodę gazowaną i wsyp mąkę oraz sól.

Wymieszaj krótko – masa nie musi być idealnie gładka, mogą zostać grudki.

Porada:  

Nie mieszaj za długo – to właśnie dzięki lekko grudkowatej tempurze panierka będzie chrupiąca.


W miseczce wymieszaj majonez, jogurt, sok i skórkę z limonki, miód, sól i pieprz.

Krok 1

Wymieszaj i odstaw.


Rozgrzej olej w garnku lub głębokiej patelni do ok. 180°C. Zanurzaj kawałki dyni w tempurze i od razu wkładaj do gorącego oleju.

Smaż 4–5 minut, aż panierka będzie złocista i chrupiąca.

Krok 2

Odsącz na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu.

Podawaj od razu po usmażeniu razem z sosem limonkowym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

420

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły