Dynia w lekkim syropie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Dynia w lekkim syropie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977609913.jpeg&w=3840&q=75)
Dynia smakuje jak brzoskwinie z puszki, świetny dodatek do deserów i serników.
0
0 / 0
Dynia smakuje jak brzoskwinie z puszki, świetny dodatek do deserów i serników.
4
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
5 porcji
Składniki
0.75 kg dynia
1 łyżecz. kwasek cytrynowy
1 szt. cukier waniliowy
35 dag. cukier
Przygotowanie
1
Zagotować 1 litr wody z kwaskiem cytrynowym, ostudzić i zalać pokrojoną w kostkę dynię na noc.
2
Następnego dnia odsączyć dynię z zalewy.
3
Do zalewy dodać cukier, cukier waniliowy i zagotować.
4
Do gotującej zalewy dodać pokrojoną dynię i gotować około 10 min.
5
Gorącą dynią i powstałym syropem napełnić słoiki, zakręcić i odwrócić.