Dynia w lekkim syropie
m7
Dynia smakuje jak brzoskwinie z puszki, świetny dodatek do deserów i serników.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
332
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
80
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dynia smakuje jak brzoskwinie z puszki, świetny dodatek do deserów i serników.
4
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
0.75 kg dynia
1 łyżecz. kwasek cytrynowy
1 szt. cukier waniliowy
35 dag. cukier
Przygotowanie
Zagotować 1 litr wody z kwaskiem cytrynowym, ostudzić i zalać pokrojoną w kostkę dynię na noc.
Następnego dnia odsączyć dynię z zalewy.
Do zalewy dodać cukier, cukier waniliowy i zagotować.
Do gotującej zalewy dodać pokrojoną dynię i gotować około 10 min.
Gorącą dynią i powstałym syropem napełnić słoiki, zakręcić i odwrócić.