Dynia pieczona z fetą

EkspertOdKuchni
Dynia pieczona z fetą

0

0 / 0

Dynia pieczona z fetą to wyjątkowo aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się w sezonie jesiennym. To idealna opcja dla wegetarian i osób, które cenią sobie słodko-słone smaki. Połączenie pieczonej dyni z wyrazistą fetą, czosnkiem i miodem to świetny dodatek do dania głównego lub samodzielna przekąska. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu z powodzeniem sprawdzi się również na wynos jako lunch do pracy. Życzymy smacznego!

9

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. dynia

200 g ser feta

4 łyżka oliwa z oliwek

2 szt. ząbki czosnku

1 łyżecz. papryka słodka

1 łyżecz. czosnek granulowany

1 łyżecz. suszona natka pietruszki

1 łyżka miód

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Nagrzej piekarnik do 200°C.

2

Umyj i obierz dynię, a następnie pokrój ją na małe kawałki.

3

Przełóż dynię na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4

Polej dynię oliwą z oliwek i dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem granulowanym oraz suszoną natką pietruszki.

5

Posiekaj świeży czosnek i równomiernie rozłóż na dyni.

6

Włóż dynię do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż będzie miękka i lekko zarumieniona.

7

Wyciągnij dynię z piekarnika i posyp pokruszonym serem feta.

8

Delikatnie skrop dynię miodem dla lekkiej słodyczy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły