Dynia pieczona z fetą
EkspertOdKuchni
Dynia pieczona z fetą to wyjątkowo aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się w sezonie jesiennym. To idealna opcja dla wegetarian i osób, które cenią sobie słodko-słone smaki. Połączenie pieczonej dyni z wyrazistą fetą, czosnkiem i miodem to świetny dodatek do dania głównego lub samodzielna przekąska. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu z powodzeniem sprawdzi się również na wynos jako lunch do pracy. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
685
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
46
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Dynia pieczona z fetą to wyjątkowo aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się w sezonie jesiennym. To idealna opcja dla wegetarian i osób, które cenią sobie słodko-słone smaki. Połączenie pieczonej dyni z wyrazistą fetą, czosnkiem i miodem to świetny dodatek do dania głównego lub samodzielna przekąska. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu z powodzeniem sprawdzi się również na wynos jako lunch do pracy. Życzymy smacznego!
9
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. dynia
200 g ser feta
4 łyżka oliwa z oliwek
2 szt. ząbki czosnku
1 łyżecz. papryka słodka
1 łyżecz. czosnek granulowany
1 łyżecz. suszona natka pietruszki
1 łyżka miód
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 200°C.
Umyj i obierz dynię, a następnie pokrój ją na małe kawałki.
Przełóż dynię na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Polej dynię oliwą z oliwek i dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem granulowanym oraz suszoną natką pietruszki.
Posiekaj świeży czosnek i równomiernie rozłóż na dyni.
Włóż dynię do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż będzie miękka i lekko zarumieniona.
Wyciągnij dynię z piekarnika i posyp pokruszonym serem feta.
Delikatnie skrop dynię miodem dla lekkiej słodyczy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
685
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
44
gram
Tłuszcze
46
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.