Dynia pieczona z fetą

EkspertOdKuchni
Dynia pieczona z fetą

Średnia 0 / 0

Oceń!

Dynia pieczona z fetą to wyjątkowo aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się w sezonie jesiennym. To idealna opcja dla wegetarian i osób, które cenią sobie słodko-słone smaki. Połączenie pieczonej dyni z wyrazistą fetą, czosnkiem i miodem to świetny dodatek do dania głównego lub samodzielna przekąska. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu z powodzeniem sprawdzi się również na wynos jako lunch do pracy. Życzymy smacznego!

9

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szt. dynia

200 g ser feta

4 łyżka oliwa z oliwek

2 szt. ząbki czosnku

1 łyżecz. papryka słodka

1 łyżecz. czosnek granulowany

1 łyżecz. suszona natka pietruszki

1 łyżka miód

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


Nagrzej piekarnik do 200°C.

Umyj i obierz dynię, a następnie pokrój ją na małe kawałki.

Przełóż dynię na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Polej dynię oliwą z oliwek i dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem granulowanym oraz suszoną natką pietruszki.

Posiekaj świeży czosnek i równomiernie rozłóż na dyni.

Włóż dynię do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż będzie miękka i lekko zarumieniona.

Wyciągnij dynię z piekarnika i posyp pokruszonym serem feta.

Delikatnie skrop dynię miodem dla lekkiej słodyczy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

685

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

44

gram

Tłuszcze

46

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły