Dynia makaronowa z boczkiem i pomidorami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Dynia makaronowa z boczkiem i pomidorami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975245642.jpeg&w=3840&q=75)
1
0 / 0
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
30 dag. boczek wędzony
2 szt. pomidor
1 szt. czosnek
150 dag. makaron penne
100 dag. makaron cavatappi
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. curry
2 łyżka olej
1 szt. dynia makaronowa
Przygotowanie
Dynia makaronowa. Jej miąższ rozpada się na włókna podobne do makaronu. Można z niej wyczarować różności. Ja postawiłam na połączenie z boczkiem i pomidorami.
Dynię gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut aż będzie można wbić w nią swobodnie nóż. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz curry.
Ugotowaną dynię przecinamy wzdłuż na połowę i za pomocą widelca wydłubujemy miąższ. Dodajemy naszą dynię do boczku i pomidorów. Chwilkę dusimy. Wsypujemy ugotowany makaron. Gotowe!