Dynia makaronowa z boczkiem i pomidorami

m7

Wartości odżywcze na porcję
Energia
2571
kcal
Białka
88
gram
Węglowodany
396
gram
Tłuszcze
66
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
30 dag. boczek wędzony
2 szt. pomidor
1 szt. czosnek
150 dag. makaron penne
100 dag. makaron cavatappi
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. curry
2 łyżka olej
1 szt. dynia makaronowa
Przygotowanie
Dynia makaronowa. Jej miąższ rozpada się na włókna podobne do makaronu. Można z niej wyczarować różności. Ja postawiłam na połączenie z boczkiem i pomidorami.
Dynię gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut aż będzie można wbić w nią swobodnie nóż. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz curry.
Ugotowaną dynię przecinamy wzdłuż na połowę i za pomocą widelca wydłubujemy miąższ. Dodajemy naszą dynię do boczku i pomidorów. Chwilkę dusimy. Wsypujemy ugotowany makaron. Gotowe!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2571
kcal
Białka
88
gram
Węglowodany
396
gram
Tłuszcze
66
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.