Dutch baby z karmelizowanymi śliwkami i kwaśną śmietaną

Lubella
Dutch baby z karmelizowanymi śliwkami i kwaśną śmietaną

Średnia 0 / 0

Oceń!

Dutch baby ze śliwkami i kwaśną śmietaną to prosty, ale efektowny pomysł na ciepłe śniadanie albo deser z piekarnika. To coś pomiędzy naleśnikiem a omletem – puszyste, lekkie i z chrupiącymi brzegami. Śliwki karmelizują się na patelni w kilka minut, a śmietana podana na wierzchu sprawia, że całość jest przyjemnie kremowa. Smacznego!

12

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

3 szt. jaja

180 ml mleko

120 g mąka pszenna tortowa lubella

1 łyżka cukier

1 szczyp. sól

30 g masło

Śliwki karmelizowane

400 g śliwki

3 łyżka cukier

0.50 łyżecz. cynamon

2 łyżka woda

Podanie

100 g kwaśna śmietana 18%

1 łyżka cukier puder do posypania

Przygotowanie


Rozgrzej piekarnik do 220°C (góra–dół). Wstaw do środka żeliwną patelnię lub naczynie żaroodporne, by dobrze się nagrzało.

W misce wymieszaj jajka, mleko, mąkę, sól i ewentualnie cukier. Masa powinna być gładka i płynna, podobna do ciasta naleśnikowego.

Wyjmij gorącą patelnię z piekarnika, wrzuć masło i pozwól mu się roztopić (uważaj, by się nie przypaliło).

Wlej ciasto na gorący tłuszcz i od razu wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz ok. 18–22 minut, aż Dutch baby mocno wyrośnie i nabierze złotego koloru.

W międzyczasie przygotuj śliwki. Na patelni rozpuść cukier, dodaj śliwki i cynamon. Smaż na średnim ogniu, aż owoce zmiękną i lekko się skarmelizują. Jeśli sos robi się zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody.

Gotowy Dutch baby od razu wyjmij z piekarnika – opadnie po chwili, to normalne. Nałóż karmelizowane śliwki, dodaj kleks kwaśnej śmietany i oprósz cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły