Dutch baby z burratą i pieczonymi pomidorkami

Lubella

Dutch baby z burratą i pieczonymi pomidorkami to wytrawna wersja popularnego pieczonego naleśnika, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Idealnie sprawdzi się jako eleganckie śniadanie, brunch lub lekki posiłek na ciepło. Wypiekany w piekarniku, ma chrupiące brzegi i delikatnie wyrośnięty środek, który świetnie komponuje się z kremową burratą i soczystymi pomidorkami. To szybkie w przygotowaniu danie, które nie wymaga specjalnego sprzętu, a prezentuje się wyjątkowo apetycznie – sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i przy specjalnych okazjach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dutch baby z burratą i pieczonymi pomidorkami to wytrawna wersja popularnego pieczonego naleśnika, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Idealnie sprawdzi się jako eleganckie śniadanie, brunch lub lekki posiłek na ciepło. Wypiekany w piekarniku, ma chrupiące brzegi i delikatnie wyrośnięty środek, który świetnie komponuje się z kremową burratą i soczystymi pomidorkami. To szybkie w przygotowaniu danie, które nie wymaga specjalnego sprzętu, a prezentuje się wyjątkowo apetycznie – sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i przy specjalnych okazjach.
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Naleśnik
65 g mąka pszenna lubella
3 szt. jaja
120 ml mleko
0.50 łyżecz. sól
Dodatki
200 g pomidorki koktajlowe
30 ml oliwa
0.50 szt. płatki chili
1 pęcz. bazylia
1 szt. burrata
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Pomidorki polej oliwą, dopraw chilli w płatkach, pieprzem i solą, a następnie wymieszaj.
Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika ustawionego na 220°C (góra-dół). Piecz około 20 minut, aż zmiękną i się skarmelizują.
Wstaw do piekarnika foremkę lub patelnię o średnicy 26 cm, skrop oliwą i zostaw na 5 minut, żeby się dobrze zagrzała.
Zmiksuj blenderem szybko i krótko składniki na ciasto naleśnikowe.
Uchyl drzwiczki piekarnika, wysuń blachę z foremką i ostrożnie wlej masę – uważaj, aby się nie oparzyć.
Piecz dutch baby przez 20 minut. Powinno bardzo urosnąć i stać się brązowe.
Na wierzchu upieczonego dutch baby ułóż wcześniej upieczone pomidorki, połóż burratę, dodaj liście bazylii i skrop oliwą z oliwek.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.