Duszonki czyli ziemniaki po cebańsku

m7
Duszonki czyli ziemniaki po cebańsku

1

3.9 / 7

Tania i szybka w przygotowaniu - jako obiad jednogarnkowy lub w plenerze na ognisku. Potrawa popularna na Śląsku i Zagłębiu szczególnie w okresie wykopków.

11

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

2 kg ziemniaki

1 szcz. pieprz

1 szcz. sól

1 szt. marchew

1 szt. burak

2 szt. cebula

1 szt. boczek

2 szt. liść laurowy

6 szt. ziele angielskie

25 dek. boczek wędzony

25 dek. kiełbasa

Przygotowanie


1

Obieramy warzywa.

2

Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę lub grubsze talarki, marchew i buraczka kroimy w cienkie talarki, kiełbasę i boczek w kostkę.

3

Dno garnka wykładamy skórką z boczku, układamy warstwę ziemniaków, solimy, pieprzymy oraz układamy warstwę z pozostałych składników.

4

Tak robimy kilka warstw, aż do wyczerpania składników.

5

Pieczemy na wolnym ogniu ok. 1 godziny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły