Duszonki czyli ziemniaki po cebańsku
m7
Tania i szybka w przygotowaniu - jako obiad jednogarnkowy lub w plenerze na ognisku. Potrawa popularna na Śląsku i Zagłębiu szczególnie w okresie wykopków.
1
3.9 / 7
Tania i szybka w przygotowaniu - jako obiad jednogarnkowy lub w plenerze na ognisku. Potrawa popularna na Śląsku i Zagłębiu szczególnie w okresie wykopków.
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
2 kg ziemniaki
1 szcz. pieprz
1 szcz. sól
1 szt. marchew
1 szt. burak
2 szt. cebula
1 szt. boczek
2 szt. liść laurowy
6 szt. ziele angielskie
25 dek. boczek wędzony
25 dek. kiełbasa
Przygotowanie
Obieramy warzywa.
Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę lub grubsze talarki, marchew i buraczka kroimy w cienkie talarki, kiełbasę i boczek w kostkę.
Dno garnka wykładamy skórką z boczku, układamy warstwę ziemniaków, solimy, pieprzymy oraz układamy warstwę z pozostałych składników.
Tak robimy kilka warstw, aż do wyczerpania składników.
Pieczemy na wolnym ogniu ok. 1 godziny.