1

Składniki

2 Kilogramy
ziemniaki
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
1 Sztuka
marchew
1 Sztuka
burak
2 Sztuki
cebula
1 Sztuka
boczek
2 Sztuki
liść laurowy
6 Sztuk
ziele angielskie
25 Dekagramów
boczek wędzony
25 Dekagramów
kiełbasa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Obieramy warzywa.
  2. Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę lub grubsze talarki, marchew i buraczka kroimy w cienkie talarki, kiełbasę i boczek w kostkę.
  3. Dno garnka wykładamy skórką z boczku, układamy warstwę ziemniaków, solimy, pieprzymy oraz układamy warstwę z pozostałych składników.
  4. Tak robimy kilka warstw, aż do wyczerpania składników.
  5. Pieczemy na wolnym ogniu ok. 1 godziny.

Opis

Tania i szybka w przygotowaniu - jako obiad jednogarnkowy lub w plenerze na ognisku. Potrawa popularna na Śląsku i Zagłębiu szczególnie w okresie wykopków.

Podobne przepisy

Gulasz z dzika z kluseczkami

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Indycze golonki duszone z cebulą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Indycze golonki duszone z cebulą

Aromatyczna fasolka po bretońsku

Przepis
Średni Do 2 godz
Aromatyczna fasolka po bretońsku

Gulasz wołowy

Przepis
Średni Do 2 godz
Gulasz wołowy

Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Przepis
Łatwy Do 15 min
Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Schab z pieczarkami i cebulą

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Schab z pieczarkami i cebulą

Babka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Babka ziemniaczana z ogórkami kiszonymi

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!