Example thumb
2

Składniki

2 Kilogramy
ziemniaki
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
1 Sztuka
marchew
1 Sztuka
burak
2 Sztuki
cebula
1 Sztuka
boczek
2 Sztuki
liść laurowy
6 Sztuk
ziele angielskie
25 Dekagramów
boczek wędzony
25 Dekagramów
kiełbasa
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Obieramy warzywa.
  2. Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę lub grubsze talarki, marchew i buraczka kroimy w cienkie talarki, kiełbasę i boczek w kostkę.
  3. Dno garnka wykładamy skórką z boczku, układamy warstwę ziemniaków, solimy, pieprzymy oraz układamy warstwę z pozostałych składników.
  4. Tak robimy kilka warstw, aż do wyczerpania składników.
  5. Pieczemy na wolnym ogniu ok. 1 godziny.

Opis

Tania i szybka w przygotowaniu - jako obiad jednogarnkowy lub w plenerze na ognisku. Potrawa popularna na Śląsku i Zagłębiu szczególnie w okresie wykopków.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!