Duszonki czyli ziemniaki po cebańsku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Duszonki czyli ziemniaki po cebańsku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976044827.jpeg&w=3840&q=75)
Tania i szybka w przygotowaniu - jako obiad jednogarnkowy lub w plenerze na ognisku. Potrawa popularna na Śląsku i Zagłębiu szczególnie w okresie wykopków.
1
3.9 / 7
Tania i szybka w przygotowaniu - jako obiad jednogarnkowy lub w plenerze na ognisku. Potrawa popularna na Śląsku i Zagłębiu szczególnie w okresie wykopków.
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
2 kg ziemniaki
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 szt. marchew
1 szt. burak
2 szt. cebula
1 szt. boczek
2 szt. liść laurowy
6 szt. ziele angielskie
25 dag. boczek wędzony
25 dag. kiełbasa
Przygotowanie
Obieramy warzywa.
Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę lub grubsze talarki, marchew i buraczka kroimy w cienkie talarki, kiełbasę i boczek w kostkę.
Dno garnka wykładamy skórką z boczku, układamy warstwę ziemniaków, solimy, pieprzymy oraz układamy warstwę z pozostałych składników.
Tak robimy kilka warstw, aż do wyczerpania składników.
Pieczemy na wolnym ogniu ok. 1 godziny.