2

Składniki

2 Kilogramy
ziemniaki
1 Szczypta
pieprz
1 Szczypta
sól
1 Sztuka
marchew
1 Sztuka
burak
2 Sztuki
cebula
1 Sztuka
boczek
2 Sztuki
liść laurowy
6 Sztuk
ziele angielskie
25 Dekagramów
boczek wędzony
25 Dekagramów
kiełbasa
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Obieramy warzywa.
  2. Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę lub grubsze talarki, marchew i buraczka kroimy w cienkie talarki, kiełbasę i boczek w kostkę.
  3. Dno garnka wykładamy skórką z boczku, układamy warstwę ziemniaków, solimy, pieprzymy oraz układamy warstwę z pozostałych składników.
  4. Tak robimy kilka warstw, aż do wyczerpania składników.
  5. Pieczemy na wolnym ogniu ok. 1 godziny.

Opis

Tania i szybka w przygotowaniu - jako obiad jednogarnkowy lub w plenerze na ognisku. Potrawa popularna na Śląsku i Zagłębiu szczególnie w okresie wykopków.

Podobne przepisy

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz.

Aromatyczna fasolka po bretońsku

Średni Do 2 godz.

Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Łatwy Do 20 min.

Bigos świąteczny

Średni Do 3 godz.

Cielęcina w sosie koperkowym

Średni Do 1 godz.

Kociołek warzywny

Łatwy Do 40 min.

Kolanka na boczku

Łatwy Do 40 min.

Lasagne z kurczakiem i brokułami

Trudny Do 1 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!