Duszone ziemniaki curry
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Duszone ziemniaki curry](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976745019.jpeg&w=3840&q=75)
Jest to zmodyfikowany przepis na ziemniaczaną mandżę z kuchni bułgarskiej.
1
0 / 0
Jest to zmodyfikowany przepis na ziemniaczaną mandżę z kuchni bułgarskiej.
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. curry
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
1 szt. nać pietruszki
3 łyżka olej słonecznikowy
Przygotowanie
Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy i przekładamy do garnka z rozgrzanym olejem. Dodajemy curry, mieszamy i czekamy aż cebulka się zeszkli.
Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, mieszamy i następnie zalewamy wodą (tak by woda zakryła ziemniaki, ale nie więcej). Gotujemy na niewielkim ogniu. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i miętę.
Z ziemniaków niemal cała wodą pwoinna wyparować a ziemniaki powinny się delikatnie rozgotować.