Duszone żeberka z porem i marchewką
m7
0
0 / 0
Smaczne, lecz nieco tłuste danie- żeberka duszone z porem i marchewką.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg żeberka wieprzowe
4 szcz. pieprz
4 szcz. sól
4 szt. marchew
2 szt. por
2 szt. ziele angielskie
3 g pieprz ziarnisty
1 szt. liść laurowy
2 łyżka mąka pszenna tortowa
1 łyżka śmietana
2 łyżka chrzan krakus
3 łyżka smalec
Przygotowanie
Żeberka podzielić na porcje i podsmażyć je na smalcu( może być też olej).
W garnku zagotować niewielką ilość wody. Podsmażone żeberka przełożyć do garnka, dodać pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną w półplasterki marchewkę i pora.
Na tłuszczy ze smażenia żeberek podsmażyć posiekaną drobno cebulkę. Dodać ją do żeberek. Gotować do miękkości, następnie sos zaprawić mąką, śmietaną i chrzanem.
Pod koniec gotowania dodać sól i pieprz do smaku oraz posiekaną drobno natkę pietruszki.