Duszone żeberka z porem i marchewką
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Duszone żeberka z porem i marchewką](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973957258.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczne, lecz nieco tłuste danie- żeberka duszone z porem i marchewką.
0
0 / 0
Smaczne, lecz nieco tłuste danie- żeberka duszone z porem i marchewką.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg żeberka wieprzowe
4 szczyp. pieprz
4 szczyp. sól
4 szt. marchew
2 szt. por
2 szt. ziele angielskie
3 g pieprz ziarnisty
1 szt. liść laurowy
2 łyżka mąka pszenna tortowa
1 łyżka śmietana
2 łyżka chrzan krakus
3 łyżka smalec
Przygotowanie
Żeberka podzielić na porcje i podsmażyć je na smalcu( może być też olej).
W garnku zagotować niewielką ilość wody. Podsmażone żeberka przełożyć do garnka, dodać pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną w półplasterki marchewkę i pora.
Na tłuszczy ze smażenia żeberek podsmażyć posiekaną drobno cebulkę. Dodać ją do żeberek. Gotować do miękkości, następnie sos zaprawić mąką, śmietaną i chrzanem.
Pod koniec gotowania dodać sól i pieprz do smaku oraz posiekaną drobno natkę pietruszki.