Duszone żeberka z porem i marchewką

m7
Duszone żeberka z porem i marchewką

0

0 / 0

Smaczne, lecz nieco tłuste danie- żeberka duszone z porem i marchewką.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg żeberka wieprzowe

4 szcz. pieprz

4 szcz. sól

4 szt. marchew

2 szt. por

2 szt. ziele angielskie

3 g pieprz ziarnisty

1 szt. liść laurowy

2 łyżka mąka pszenna tortowa

1 łyżka śmietana

2 łyżka chrzan krakus

3 łyżka smalec

Przygotowanie


1

Żeberka podzielić na porcje i podsmażyć je na smalcu( może być też olej).

2

W garnku zagotować niewielką ilość wody. Podsmażone żeberka przełożyć do garnka, dodać pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną w półplasterki marchewkę i pora.

3

Na tłuszczy ze smażenia żeberek podsmażyć posiekaną drobno cebulkę. Dodać ją do żeberek. Gotować do miękkości, następnie sos zaprawić mąką, śmietaną i chrzanem.

4

Pod koniec gotowania dodać sól i pieprz do smaku oraz posiekaną drobno natkę pietruszki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły