Duszone maślaczki
m7
Gorący dodatek do obiadu dla wielbicieli grzybków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
107
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Gorący dodatek do obiadu dla wielbicieli grzybków.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
200 woda
1 kg maślaki
5 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. mąka pszenna tortowa
4 szt. pieprz ziarnisty
1 szt. liść laurowy
1 szt. ziele angielskie
0.25 szt. cebula
1 łyżka masło roślinne
Przygotowanie
Grzyby należy dokładnie oczyścić, większe z nich pokroić na połówki lub ćwiartki. Dokładnie je namoczyć w zimnej wodzie.
W garnku zagotować wodę dodając do niej pieprz, ziele i liść laurowy. Gdy woda się zagotuje dodać grzyby i posiekaną cebulkę.
Gotować do miękkości, następnie dodać masło, pod koniec duszenia sos zagęścić zawiesiną z mąki i wody. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
107
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.