Duszona kapusta
m7
Duszona kapusta na obiad
1
0 / 0
Duszona kapusta na obiad
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szt. główka kapusty
1 szt. marchew
1 szt. por
1 szt. przyprawa do bigosu
2 szt. liść laurowy
1 szt. kostka rosołowa
1 łyżka nać pietruszki
0.50 szt. filet z kury
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy w dość duże kawałki.Solimy i odstawiamy na chwilę.Marchew obieramy ,płuczemy i kroimy w cienkie plasterki.
W garnku na oleju podsmażamy pora pokrojonego w słupki i wkładamy posiekane mięso.Podsmażamy razem po czym wrzucamy część kapusty i marchewkę.Zalewamy szklanką gorącej wody z kostką bulionową.
Przykrywamy i dusimy. Po chwili ,gdy kapusta się skurczy dodajemy pozostałą jej ilość i dusimy pod przykryciem często mieszając.
Dodajemy liść laurowy i przyprawę do bigosu. Dusimy aż kapusta będzie miękka ale nie rozpadającą się. Kapustę przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.