Drożdżowy wieniec z kapustą kiszoną i pieczarkami

MartaPedoo
Drożdżowy wieniec z kapustą kiszoną i pieczarkami

0

0 / 0

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

500 g mąka pszenna tortowa lubella

200 mleko uht 3,2%

0.50 kost. drożdże w kostce

1 szt. jaja kurze całe

100 g masło

1 szcz. sól

300 g kapusta kiszona

20 dek. pieczarki

1 szt. cebula

0.50 łyżeczka kminek

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Mąkę przesiewamy, łączymy z posiekanym masłem i jajkiem.

2

Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Łączymy wszystko i zagniatamy ciasto.

3

Kapustę gotujemy, drobno kroimy i podsmażamy. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy.

4

Ciasto rozwałkowujemy. Wykładamy farsz i zwijamy w roladę. Nożem nacinamy wzdłuż roladę zostawiając na końcu kilka centymetrów.

5

Skręcamy, a następnie zawijamy w koło. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kminkiem.

6

Pieczemy około 40-50 minut w 180 st. Podajemy z czerwonym barszczykiem. Tak odmienny wianuszek możemy podać na święta zamiast tradycyjnych pasztecików czy kapuśniaczków.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły