Drożdżowy wieniec z kapustą kiszoną i pieczarkami

MartaPedoo

Wartości odżywcze na porcję
Energia
369
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna tortowa lubella
200 mleko uht 3,2%
0.50 kostka drożdże w kostce
1 szt. jaja kurze całe
100 g masło
1 szczyp. sól
300 g kapusta kiszona
20 dag. pieczarki
1 szt. cebula
0.50 łyżecz. kminek
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy, łączymy z posiekanym masłem i jajkiem.
Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Łączymy wszystko i zagniatamy ciasto.
Kapustę gotujemy, drobno kroimy i podsmażamy. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy. Wykładamy farsz i zwijamy w roladę. Nożem nacinamy wzdłuż roladę zostawiając na końcu kilka centymetrów.
Skręcamy, a następnie zawijamy w koło. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kminkiem.
Pieczemy około 40-50 minut w 180 st. Podajemy z czerwonym barszczykiem. Tak odmienny wianuszek możemy podać na święta zamiast tradycyjnych pasztecików czy kapuśniaczków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
369
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.