Drożdżowy wieniec z kapustą kiszoną i pieczarkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
MartaPedoo
![Drożdżowy wieniec z kapustą kiszoną i pieczarkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975294827.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna tortowa lubella
200 mleko uht 3,2%
0.50 kostka drożdże w kostce
1 szt. jaja kurze całe
100 g masło
1 szczyp. sól
300 g kapusta kiszona
20 dag. pieczarki
1 szt. cebula
0.50 łyżecz. kminek
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy, łączymy z posiekanym masłem i jajkiem.
Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Łączymy wszystko i zagniatamy ciasto.
Kapustę gotujemy, drobno kroimy i podsmażamy. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy. Wykładamy farsz i zwijamy w roladę. Nożem nacinamy wzdłuż roladę zostawiając na końcu kilka centymetrów.
Skręcamy, a następnie zawijamy w koło. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kminkiem.
Pieczemy około 40-50 minut w 180 st. Podajemy z czerwonym barszczykiem. Tak odmienny wianuszek możemy podać na święta zamiast tradycyjnych pasztecików czy kapuśniaczków.