Drożdżowy wieniec z kapustą kiszoną i pieczarkami

MartaPedoo
Drożdżowy wieniec z kapustą kiszoną i pieczarkami

0

0 / 0

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

500 g mąka pszenna tortowa lubella

200 mleko uht 3,2%

0.50 kostka drożdże w kostce

1 szt. jaja kurze całe

100 g masło

1 szczyp. sól

300 g kapusta kiszona

20 dag. pieczarki

1 szt. cebula

0.50 łyżecz. kminek

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Mąkę przesiewamy, łączymy z posiekanym masłem i jajkiem.

2

Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Łączymy wszystko i zagniatamy ciasto.

3

Kapustę gotujemy, drobno kroimy i podsmażamy. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy.

4

Ciasto rozwałkowujemy. Wykładamy farsz i zwijamy w roladę. Nożem nacinamy wzdłuż roladę zostawiając na końcu kilka centymetrów.

5

Skręcamy, a następnie zawijamy w koło. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kminkiem.

6

Pieczemy około 40-50 minut w 180 st. Podajemy z czerwonym barszczykiem. Tak odmienny wianuszek możemy podać na święta zamiast tradycyjnych pasztecików czy kapuśniaczków.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

369

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły