Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe
maspexdigital
1
0 / 0
0
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
3.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szkl. mleko
60 gr masło
0.30 szkl. cukier
7 gr cukier waniliowy
1 szt jajko kurze
1 kost. drożdże suszone
0.50 łyżeczka sól
1 opak. dżem malinowy niskosłodzony łowicz
Przygotowanie
W rondelku połącz mleko z kawałkami masła i podgrzewaj na wolnym ogniu, do momentu rozpuszczenia masła.
W dużej misce połącz i wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym i solą.Kolejno wlej letnie mleko z masłem i całość połącz. Na końcu dodaj rozkłócone jajko.
Ze wszystkich składników wyrób elastyczne, dość luźne, ale nie lepiące się ciasto.
Ciasto stopniowo przestanie się kleić (w razie konieczności delikatnie podsyp mąką). Gotowe włóż do miski wysmarowanej delikatnie olejem. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości na około 60 minut
Wyrośnięte ciasto podziel na pół i najpierw jedną połowę rozwałkuj na prostokąt, wysmaruj dżemem, a następnie zwiń jak roladę.
Delikatnie całość dociśnij i pokrój na około 3-4 cm kawałki.
Przygotowane rollsy układaj w wyłożonej papierem formie na tartę lub tortownicy. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
Po wyrośnięciu wysmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem.Piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku, przez około 20-25 minut.