Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

maspexdigital
Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

1

0 / 0

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

3.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

1 szkl. mleko

60 g masło

0.30 szkl. cukier

7 g cukier waniliowy

1 szt. jajko kurze

1 kost. drożdże suszone

0.50 łyżeczka sól

1 opak. dżem malinowy niskosłodzony łowicz

Przygotowanie


1

W rondelku połącz mleko z kawałkami masła i podgrzewaj na wolnym ogniu, do momentu rozpuszczenia masła.

2

W dużej misce połącz i wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym i solą.Kolejno wlej letnie mleko z masłem i całość połącz. Na końcu dodaj rozkłócone jajko.

3

Ze wszystkich składników wyrób elastyczne, dość luźne, ale nie lepiące się ciasto.

4

Ciasto stopniowo przestanie się kleić (w razie konieczności delikatnie podsyp mąką). Gotowe włóż do miski wysmarowanej delikatnie olejem. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości na około 60 minut

5

Wyrośnięte ciasto podziel na pół i najpierw jedną połowę rozwałkuj na prostokąt, wysmaruj dżemem, a następnie zwiń jak roladę.

6

Delikatnie całość dociśnij i pokrój na około 3-4 cm kawałki.

7

Przygotowane rollsy układaj w wyłożonej papierem formie na tartę lub tortownicy. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.

8

Po wyrośnięciu wysmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem.Piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku, przez około 20-25 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły