Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe
maspexdigital
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3328
kcal
Białka
64
gram
Węglowodany
620
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.5 / 2
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
3.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
60 g masło
0.50 szkl. cukier
1 łyżecz. cukier waniliowy
1 szt. jajko
1 kostka drożdże suszone
0.50 łyżecz. sól
1 opak. dżem malinowy niskosłodzony łowicz
Przygotowanie
W rondelku połącz mleko z kawałkami masła i podgrzewaj na wolnym ogniu, do momentu rozpuszczenia masła
W dużej misce połącz i wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym i solą.Kolejno wlej letnie mleko z masłem i całość połącz. Na końcu dodaj rozkłócone jajko.
Ze wszystkich składników wyrób elastyczne, dość luźne, ale nie lepiące się ciasto. Ciasto stopniowo przestanie się kleić (w razie konieczności delikatnie podsyp mąką). Gotowe włóż do miski wysmarowanej delikatnie olejem. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości na około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na pół i najpierw jedną połowę rozwałkuj na prostokąt, wysmaruj dżemem, a następnie zwiń jak roladę
Delikatnie całość dociśnij i pokrój na około 3-4 cm kawałki.
Przygotowane rollsy układaj w wyłożonej papierem formie na tartę lub tortownicy. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut
Po wyrośnięciu wysmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem.Piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku, przez około 20-25 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3328
kcal
Białka
64
gram
Węglowodany
620
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.