Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

maspexdigital
Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

0

4.5 / 2

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

3.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

60 g masło

0.50 szkl. cukier

1 łyżeczka cukier waniliowy

1 szt. jajko

1 kost. drożdże suszone

0.50 łyżeczka sól

1 opak. dżem malinowy niskosłodzony łowicz

Przygotowanie


1

W rondelku połącz mleko z kawałkami masła i podgrzewaj na wolnym ogniu, do momentu rozpuszczenia masła

2

W dużej misce połącz i wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym i solą.Kolejno wlej letnie mleko z masłem i całość połącz. Na końcu dodaj rozkłócone jajko.

3

Ze wszystkich składników wyrób elastyczne, dość luźne, ale nie lepiące się ciasto. Ciasto stopniowo przestanie się kleić (w razie konieczności delikatnie podsyp mąką). Gotowe włóż do miski wysmarowanej delikatnie olejem. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości na około 60 minut.

4

Wyrośnięte ciasto podziel na pół i najpierw jedną połowę rozwałkuj na prostokąt, wysmaruj dżemem, a następnie zwiń jak roladę

5

Delikatnie całość dociśnij i pokrój na około 3-4 cm kawałki.

6

Przygotowane rollsy układaj w wyłożonej papierem formie na tartę lub tortownicy. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut

7

Po wyrośnięciu wysmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem.Piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku, przez około 20-25 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły