Drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe

Łowicz

Puszyste i aromatyczne drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe to idealny pomysł na słodki początek dnia. Delikatne ciasto drożdżowe z suchymi drożdżami, wypełnione dżemem truskawkowym i lekko oprószone cukrem pudrem, zachwyca smakiem i wyglądem. Sprawdź prosty przepis krok po kroku i przygotuj domowe bułeczki jak z cukierni – miękkie, złociste i pachnące. Idealne na śniadanie, deser lub podwieczorek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3328
kcal
Białka
64
gram
Węglowodany
620
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.5 / 2
Puszyste i aromatyczne drożdżowo-dżemowe rollsy śniadaniowe to idealny pomysł na słodki początek dnia. Delikatne ciasto drożdżowe z suchymi drożdżami, wypełnione dżemem truskawkowym i lekko oprószone cukrem pudrem, zachwyca smakiem i wyglądem. Sprawdź prosty przepis krok po kroku i przygotuj domowe bułeczki jak z cukierni – miękkie, złociste i pachnące. Idealne na śniadanie, deser lub podwieczorek.
11
Składniki
150 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
500 g mąka puszysta tortowa lubella
7 g drożdże suche
250 ml ciepłe mleko
80 g cukier
80 g masło roztopione
2 szt. żółtka
1 szt. jajko
1 szczyp. sól
1 łyżecz. cukier wanilinowy
250 g dżem truskawkowy łowicz 6 kcal
2 łyżka cukier puder do posypania
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mąkę, suche drożdże, cukier, sól i cukier wanilinowy.
Dodaj żółtka, jajko, ciepłe mleko i roztopione masło.
Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto (około 8–10 minut ręcznie lub 5 minut mikserem z hakiem).
Gdy będzie odchodziło od dłoni i miski, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1–1,5 godziny, aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt (ok. 35×45 cm).
Posmaruj równomiernie dżemem.
Zwiń w roladę (wzdłuż dłuższego boku) i pokrój na plastry o grubości ok. 3 cm.
Ułóż ślimaczki w wysmarowanej masłem formie (okrągłej lub prostokątnej), zachowując małe odstępy.
Przykryj i zostaw rollsy na 25–30 minut do napuszenia.
Piecz w 180°C (termoobieg 170°C) przez 25–30 minut, aż będą złociste.
Jeśli za bardzo się rumienią, przykryj je folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Lekko przestudzone rollsy oprósz cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
3328
kcal
Białka
64
gram
Węglowodany
620
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.