Drożdżówki z serem

m7
Drożdżówki z serem

3

0 / 0

Domowe pyszne bułeczki z serem sprawdzą się idealnie na drugie śniadanie i na podwieczorek.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg mąka pszenna tortowa

3 szcz. sól

250 g margaryna mleczna

150 g drożdże

500 g serek waniliowy

200 g cukier puder

1.50 szkl. mleko

5 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

10 łyżka cukier

3 łyżka ocet

2 łyżka woda

Przygotowanie


1

Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.

2

Margarynę roztopić i ostudzić.

3

Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać cukier waniliowy i nadal ubijać.

4

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet.

5

Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki.

6

Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

7

Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć po 2 łyżki serka i zlepić formując bułeczki. Układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy i zostawić bułki do wyrośnięcia.

8

Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut.

9

Lekko przestudzone posmarować lukrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły