Drożdżówki z serem
m7
3
0 / 0
0
Domowe pyszne bułeczki z serem sprawdzą się idealnie na drugie śniadanie i na podwieczorek.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg mąka pszenna tortowa
3 szcz. sól
250 gr margaryna mleczna
150 gr drożdże
500 gr serek waniliowy
200 gr cukier puder
1.50 szkl. mleko
5 szt żółtko jaja kurzego
2 szt jaja kurze całe
1 szt cukier waniliowy
10 łyżka cukier
3 łyżka ocet
2 łyżka woda
Przygotowanie
Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.
Margarynę roztopić i ostudzić.
Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać cukier waniliowy i nadal ubijać.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet.
Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki.
Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć po 2 łyżki serka i zlepić formując bułeczki. Układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy i zostawić bułki do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut.
Lekko przestudzone posmarować lukrem.