Drożdżówki z serem

m7

Domowe pyszne bułeczki z serem sprawdzą się idealnie na drugie śniadanie i na podwieczorek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
393
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Domowe pyszne bułeczki z serem sprawdzą się idealnie na drugie śniadanie i na podwieczorek.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg mąka pszenna tortowa
3 szczyp. sól
250 g margaryna mleczna
150 g drożdże
500 g serek waniliowy
200 g cukier puder
1.50 szkl. mleko
5 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
10 łyżka cukier
3 łyżka ocet
2 łyżka woda
Przygotowanie
Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.
Margarynę roztopić i ostudzić.
Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać cukier waniliowy i nadal ubijać.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet.
Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki.
Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć po 2 łyżki serka i zlepić formując bułeczki. Układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy i zostawić bułki do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut.
Lekko przestudzone posmarować lukrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
393
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.