Drożdżówki z serem

m7
Drożdżówki z serem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Domowe pyszne bułeczki z serem sprawdzą się idealnie na drugie śniadanie i na podwieczorek.

13

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg mąka pszenna tortowa

3 szczyp. sól

250 g margaryna mleczna

150 g drożdże

500 g serek waniliowy

200 g cukier puder

1.50 szkl. mleko

5 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

10 łyżka cukier

3 łyżka ocet

2 łyżka woda

Przygotowanie


Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.

Margarynę roztopić i ostudzić.

Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać cukier waniliowy i nadal ubijać.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet.

Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki.

Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć po 2 łyżki serka i zlepić formując bułeczki. Układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy i zostawić bułki do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut.

Lekko przestudzone posmarować lukrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

393

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

60

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły