Drożdżówki z kapustą

magda.spalonysosw
Drożdżówki z kapustą

0

5 / 2

Smaczne i wyraziste w smaku słone drożdżówki.

10

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

300 g mąka pszenna tortowa lubella

2 dek. drożdże świeże

40 łyżka mleko uht 3,2%

500 g kapusta kiszona

2 szt. jaja l

5 łyżka olej

5 szcz. sól

2 szcz. pieprz czarny

350 g pieczarki

1 szt. cebula biała

Przygotowanie


1

Pieczarki i cebulę pokroić i podsmażyć na patelni. połączyć z kapustą kiszoną. Doprawić farsz przyprawami.

2

Drożdże rozkruszamy i przekładamy do miseczki. Posypujemy odrobiną cukru, soli i zalewamy mlekiem - odstawiamy na 10 minut. Do osobnej miski dodajemy mąkę, wlewamy olej, sól oraz drożdżowy rozczyn. Ciasto wyrabiamy w misce (ok. 7-10 minut) aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto ponownie odkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

3

Ciasto ponownie wyrabiamy i za pomocą wałka uzyskujemy kształt prostokąta. Wykładamy farsz i zwijamy roladkę (przykrywamy ściereczką na 40 min. do wyrośnięcia).

4

Roladkę kroimy na kawałki, wychodzi (18 sztuk), przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy pasztecik przyciskamy na środku tępą stroną noża, nadając mu lekko spłaszczony kształt. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut do zarumienienia.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły