Drożdżówki z kapustą
magda.spalonysosw
Smaczne i wyraziste w smaku słone drożdżówki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
210
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
Smaczne i wyraziste w smaku słone drożdżówki.
10
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
300 g mąka pszenna tortowa lubella
2 dag. drożdże świeże
40 łyżka mleko uht 3,2%
500 g kapusta kiszona
2 szt. jaja l
5 łyżka olej
5 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz czarny
350 g pieczarki
1 szt. cebula biała
Przygotowanie
Pieczarki i cebulę pokroić i podsmażyć na patelni. połączyć z kapustą kiszoną. Doprawić farsz przyprawami.
Drożdże rozkruszamy i przekładamy do miseczki. Posypujemy odrobiną cukru, soli i zalewamy mlekiem - odstawiamy na 10 minut. Do osobnej miski dodajemy mąkę, wlewamy olej, sól oraz drożdżowy rozczyn. Ciasto wyrabiamy w misce (ok. 7-10 minut) aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto ponownie odkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Ciasto ponownie wyrabiamy i za pomocą wałka uzyskujemy kształt prostokąta. Wykładamy farsz i zwijamy roladkę (przykrywamy ściereczką na 40 min. do wyrośnięcia).
Roladkę kroimy na kawałki, wychodzi (18 sztuk), przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy pasztecik przyciskamy na środku tępą stroną noża, nadając mu lekko spłaszczony kształt. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut do zarumienienia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
210
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten