Drożdżówki z budyniem i malinami

m7

Drożdżówki z budyniem i malinami są znakomite. Pyszne, miękkie i wypełnione kremowym budyniem i kwaskowatymi malinami to znakomite połączenie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
256
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Drożdżówki z budyniem i malinami są znakomite. Pyszne, miękkie i wypełnione kremowym budyniem i kwaskowatymi malinami to znakomite połączenie.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
250 mleko
1 szczyp. sól
500 g mąka pszenna tortowa
42 g drożdże
20 g miód
75 g masło
2.50 szkl. mleko
1 szkl. maliny mrożone
1 szkl. kruszonka
1 szt. budyń waniliowy
3 łyżka cukier
Przygotowanie
Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
W międzyczasie ugotować gęsty budyń.
Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia.
Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego budyń. Ułożyć zamrożone owoce. Posypać kruszonką zrobioną z masła, mąki i cukru.
Ciasto bułeczek można posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 180ºC.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
256
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.