Drożdżówki z budyniem i malinami

m7
Drożdżówki z budyniem i malinami

1

0 / 0

Drożdżówki z budyniem i malinami są znakomite. Pyszne, miękkie i wypełnione kremowym budyniem i kwaskowatymi malinami to znakomite połączenie.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

250 mleko

1 szcz. sól

500 g mąka pszenna tortowa

42 g drożdże

20 g miód

75 g masło

2.50 szkl. mleko

1 szkl. maliny mrożone

1 szkl. kruszonka

1 szt. budyń waniliowy

3 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól.

2

Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

3

W międzyczasie ugotować gęsty budyń.

4

Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia.

5

Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego budyń. Ułożyć zamrożone owoce. Posypać kruszonką zrobioną z masła, mąki i cukru.

6

Ciasto bułeczek można posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem.

7

Piec około 20-25 minut w temperaturze 180ºC.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły