Example thumb
1

Składniki

250 Mililitrów
mleko
1 Szczypta
sól
500 Gramów
mąka pszenna tortowa
42 Gramy
drożdże
20 Gramów
miód
75 Gramów
masło
2.5 Szklanki
mleko
1 Szklanka
Maliny mrożone
1 Szklanka
Kruszonka
1 Sztuka
budyń waniliowy
3 Łyżki
cukier
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ciasto: Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól.
  2. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
  3. W międzyczasie ugotować gęsty budyń.
  4. Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia.
  5. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego budyń. Ułożyć zamrożone owoce. Posypać kruszonką zrobioną z masła, mąki i cukru.
  6. Ciasto bułeczek można posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem.
  7. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180ºC.

Opis

Zamarzyły mi się owocowo pachnące drożdżówki z kruszonką... Sprawdziłam zapasy w zamrażarce, znalazłam dość sporo owoców, które idealnie pasują do bułeczek z budyniem...;) Owoce układałam zamrożone na cieście (nie rozmrażałam ich).

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!