Drożdżówki ślimaczki z dżemem truskawkowym i polewą z białej czekolady

maspexdigital
Drożdżówki ślimaczki z dżemem truskawkowym i polewą z białej czekolady

0

0 / 0

Puszyste i miękkie drożdżowe ślimaczki z dżemem truskawkowym i polewą z białej czekolady znikną z talerza w mgnieniu oka. Są pyszne i maluchy z pewnością je pokochają. Smacznego.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

150 mleko

100 g masło roztopione

50 g cukier

2 łyżka cukier

25 g świeże drożdże

1 szt. jajko

1 szcz. sól

80 g biała czekolada

2 łyżka śmietana 30%

Przygotowanie


1

Mleko lekko podgrzać, przelać do miski, wsypać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki oraz dodać pokruszone drożdże. Zakryć i odstawić na 15 minut.

2

Mąkę przesiać do misy miksera, dodać zaczyn z drożdży, roztopione masło, cukier, jajko oraz szczyptę soli.

3

Wyrobić ciasto hakiem przez około 10-12 minut, aż będzie ładnie odchodzić od ścianek misy. Zakryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 35 stopni, na 1 godzinę.

4

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć na blat lekko podsypany mąką i rozwałkować na kwadrat 40x40 cm.

5

Wierzch posmarować dżemem, zwinąć w rulon, pociąć na 12 krążków.

6

Bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, z odstępami, zakryć i odstawić do napuszenia na 20 minut.

7

Piec w 180 stopniach przez około 15 minut, aż się lekko zarumienią.

8

Śmietankę podgrzać, do gorącej dodać posiekaną czekoladę i mieszać do jej roztopienia. Lekko przestudzić i polać wierzch bułeczek.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły