Drożdżówki ślimaczki z dżemem truskawkowym i polewą z białej czekolady
maspexdigital
Puszyste i miękkie drożdżowe ślimaczki z dżemem truskawkowym i polewą z białej czekolady znikną z talerza w mgnieniu oka. Są pyszne i maluchy z pewnością je pokochają. Smacznego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
270
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Puszyste i miękkie drożdżowe ślimaczki z dżemem truskawkowym i polewą z białej czekolady znikną z talerza w mgnieniu oka. Są pyszne i maluchy z pewnością je pokochają. Smacznego.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
2.50 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
150 mleko
100 g masło roztopione
50 g cukier
2 łyżka cukier
25 g świeże drożdże
1 szt. jajko
1 szczyp. sól
80 g biała czekolada
2 łyżka śmietana 30%
Przygotowanie
Mleko lekko podgrzać, przelać do miski, wsypać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki oraz dodać pokruszone drożdże. Zakryć i odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać do misy miksera, dodać zaczyn z drożdży, roztopione masło, cukier, jajko oraz szczyptę soli.
Wyrobić ciasto hakiem przez około 10-12 minut, aż będzie ładnie odchodzić od ścianek misy. Zakryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 35 stopni, na 1 godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć na blat lekko podsypany mąką i rozwałkować na kwadrat 40x40 cm.
Wierzch posmarować dżemem, zwinąć w rulon, pociąć na 12 krążków.
Bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, z odstępami, zakryć i odstawić do napuszenia na 20 minut.
Piec w 180 stopniach przez około 15 minut, aż się lekko zarumienią.
Śmietankę podgrzać, do gorącej dodać posiekaną czekoladę i mieszać do jej roztopienia. Lekko przestudzić i polać wierzch bułeczek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
270
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.