Drożdżówka ze śliwkami

m7
Drożdżówka ze śliwkami

1

0 / 0

Połączenie słodkiego ciasta drożdżowego i kruszonki z kwaskowatymi śliwkami jest genialnie wyważone. Ciasto idealnie pasuje do kawy, ale również jako drugie śniadanie.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

0.50 kg mąka pszenna

1 kg śliwki

1 szczyp. sól

1 łyżecz. cynamon

1 szkl. mleko

0.25 szkl. cukier puder

1 szt. cukier waniliowy

5 szt. żółtko jaja kurzego

6 łyżka cukier

6 łyżka cukier

10 dag. margaryna zwykła

5 dag. drożdże

25 dag. mąka pszenna

15 dag. masło

Przygotowanie


1

Drożdże wymieszać z podgrzanym mlekiem, łyżką cukru i 5 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, dodać pozostałe składniki, na końcu rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Składniki do zrobienia kruszonki posiekać, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki.

2

Ciasto wyłożyć na blachę, na nim ułożyć śliwki, bez pestek i znowu odstawić do wyrośnięcia. Kruszonkę zetrzeć na śliwki. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

3

Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować bitą śmietaną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły