Drożdżówka ze śliwkami
m7
1
0 / 0
0
Połączenie słodkiego ciasta drożdżowego i kruszonki z kwaskowatymi śliwkami jest genialnie wyważone. Ciasto idealnie pasuje do kawy, ale również jako drugie śniadanie.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
0.50 kg mąka pszenna
1 kg śliwki
1 szcz. sól
1 łyżeczka cynamon
1 szkl. mleko
0.25 szkl. cukier puder
1 szt. cukier waniliowy
5 szt. żółtko jaja kurzego
6 łyżka cukier
6 łyżka cukier
10 dek. margaryna zwykła
5 dek. drożdże
25 dek. mąka pszenna
15 dek. masło
Przygotowanie
Drożdże wymieszać z podgrzanym mlekiem, łyżką cukru i 5 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, dodać pozostałe składniki, na końcu rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Składniki do zrobienia kruszonki posiekać, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki.
Ciasto wyłożyć na blachę, na nim ułożyć śliwki, bez pestek i znowu odstawić do wyrośnięcia. Kruszonkę zetrzeć na śliwki. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować bitą śmietaną.