Drożdżówka ze śliwkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Drożdżówka ze śliwkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973023030.jpeg&w=3840&q=75)
Połączenie słodkiego ciasta drożdżowego i kruszonki z kwaskowatymi śliwkami jest genialnie wyważone. Ciasto idealnie pasuje do kawy, ale również jako drugie śniadanie.
1
0 / 0
Połączenie słodkiego ciasta drożdżowego i kruszonki z kwaskowatymi śliwkami jest genialnie wyważone. Ciasto idealnie pasuje do kawy, ale również jako drugie śniadanie.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
0.50 kg mąka pszenna
1 kg śliwki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. cynamon
1 szkl. mleko
0.25 szkl. cukier puder
1 szt. cukier waniliowy
5 szt. żółtko jaja kurzego
6 łyżka cukier
6 łyżka cukier
10 dag. margaryna zwykła
5 dag. drożdże
25 dag. mąka pszenna
15 dag. masło
Przygotowanie
Drożdże wymieszać z podgrzanym mlekiem, łyżką cukru i 5 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, dodać pozostałe składniki, na końcu rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Składniki do zrobienia kruszonki posiekać, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki.
Ciasto wyłożyć na blachę, na nim ułożyć śliwki, bez pestek i znowu odstawić do wyrośnięcia. Kruszonkę zetrzeć na śliwki. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować bitą śmietaną.