1

Składniki

200 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
4 Szklanki
mąka pszenna tortowa
1 Szklanka
cukier
3 Sztuki
jaja kurze całe
2 Łyżki
CUKIER WANILIOWY
2 Łyżki
masło roślinne zwykłe kostka
2 Łyżki
cukier puder
2 Łyżki
mąka pszenna tortowa
5 Dekagramów
drożdże
12.5 Dekagrama
masło roślinne zwykłe kostka
50 Dekagramów
śliwki
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mleko delikatnie podgrzewamy, przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy do niego rozkruszone drożdże, cukier waniliowy i łyżkę cukru, dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosły.
  2. Mąkę przesiewamy do miski. Jedno całe jajko i 2 żółtka ucieramy z cukrem. Masło rozpuszczamy. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, puch jajeczno- cukrowy. Wyrabiamy ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką. Gdy zacznie odchodzić od rąk dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy podsypując mąką.
  3. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję wyjmujemy je z miski, podsypujemy mąką, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, gdy wyrośnie.
  4. W międzyczasie robimy kruszonkę- do miseczki przekładamy 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki mąki, wyrabiamy kruszonkę, jeśli będzie zbyt rzadka dodajemy więcej mąki i cukru pudru. Śliwki pozbawiamy pestek i roimy je na pół.
  5. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie, przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście układamy połówki śliwek skórką do dołu, posypujemy je kruszonką.
  6. Ciasto odstawiamy w cieple miejsce do momentu, gdy delikatnie wyrośnie. Następnie wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 50- 60 minut.

Opis

Moje ulubione ciasto.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!