Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975637927.jpeg&w=3840&q=75)
Przepyszne drożdżowe ciasto z kwaskowatymi śliwkami i słodką kruszonką to znakomite połączenie.
1
0 / 0
Przepyszne drożdżowe ciasto z kwaskowatymi śliwkami i słodką kruszonką to znakomite połączenie.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
200 mleko uht 3,2%
4 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier
3 szt. jaja kurze całe
2 łyżka cukier waniliowy
2 łyżka masło roślinne
2 łyżka cukier puder
2 łyżka mąka pszenna tortowa
5 dag. drożdże
12.50 dag. masło roślinne
50 dag. śliwki
Przygotowanie
Mleko delikatnie podgrzewamy, przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy do niego rozkruszone drożdże, cukier waniliowy i łyżkę cukru, dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosły.
Mąkę przesiewamy do miski. Jedno całe jajko i 2 żółtka ucieramy z cukrem. Masło rozpuszczamy. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, puch jajeczno - cukrowy. Wyrabiamy ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką. Gdy zacznie odchodzić od rąk,dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy podsypując mąką.
Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję wyjmujemy je z miski, podsypujemy mąką, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, gdy wyrośnie.
W międzyczasie robimy kruszonkę - do miseczki przekładamy 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki mąki, wyrabiamy kruszonkę, jeśli będzie zbyt rzadka dodajemy więcej mąki i cukru pudru. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy je na pół.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie, przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście układamy połówki śliwek skórką do dołu, posypujemy je kruszonką.
Ciasto odstawiamy w cieple miejsce do momentu, gdy delikatnie wyrośnie. Następnie wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 50 - 60 minut.