Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

m7
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

1

0 / 0

Przepyszne drożdżowe ciasto z kwaskowatymi śliwkami i słodką kruszonką to znakomite połączenie.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

200 mleko uht 3,2%

4 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. cukier

3 szt. jaja kurze całe

2 łyżka cukier waniliowy

2 łyżka masło roślinne

2 łyżka cukier puder

2 łyżka mąka pszenna tortowa

5 dag. drożdże

12.50 dag. masło roślinne

50 dag. śliwki

Przygotowanie


1

Mleko delikatnie podgrzewamy, przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy do niego rozkruszone drożdże, cukier waniliowy i łyżkę cukru, dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosły.

2

Mąkę przesiewamy do miski. Jedno całe jajko i 2 żółtka ucieramy z cukrem. Masło rozpuszczamy. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, puch jajeczno - cukrowy. Wyrabiamy ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką. Gdy zacznie odchodzić od rąk,dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy podsypując mąką.

3

Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję wyjmujemy je z miski, podsypujemy mąką, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, gdy wyrośnie.

4

W międzyczasie robimy kruszonkę - do miseczki przekładamy 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki mąki, wyrabiamy kruszonkę, jeśli będzie zbyt rzadka dodajemy więcej mąki i cukru pudru. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy je na pół.

5

Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie, przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście układamy połówki śliwek skórką do dołu, posypujemy je kruszonką.

6

Ciasto odstawiamy w cieple miejsce do momentu, gdy delikatnie wyrośnie. Następnie wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 50 - 60 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły