Drożdżowe ze śliwkami

malg
Drożdżowe ze śliwkami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Wyjątkowe drożdżowe ciasto na wyjątkowy jesienny czas. Miękkie i pulchne ciasto ze śliwkami zniknie w mgnieniu oka, bo jest przepyszne.

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka miód pszczeli

3 dag. drożdże

0.50 szkl. mleko

Przygotowanie


Zrobić rozczyn: podgrzać ½ szklanki mleka, dodać rozkruszone drożdże i ½ szklanki mąki - wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia pod ścierką na około 10-15 min.

Dodać resztę mąki, olej, jajka i miód wyrobić ciasto ręką i pozostawić na 20 minut po przykryciem do wyrośnięci, aż ciasto podwoili swoją objętość.

Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej olejem - ciasto ma sięgać do 1/4 formy do pieczenia.

Wierzch ciasta posypać bułką tartą i położyć na nie połówki śliwek skórkami do ciasta.

Piec około 40 min w temperaturze 180 st. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy upieczone.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

156

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

29

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły