Drożdżowe ze śliwkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
malg
![Drożdżowe ze śliwkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976508095.jpeg&w=3840&q=75)
Wyjątkowe drożdżowe ciasto na wyjątkowy jesienny czas. Miękkie i pulchne ciasto ze śliwkami zniknie w mgnieniu oka, bo jest przepyszne.
0
0 / 0
Wyjątkowe drożdżowe ciasto na wyjątkowy jesienny czas. Miękkie i pulchne ciasto ze śliwkami zniknie w mgnieniu oka, bo jest przepyszne.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
2 szt. jaja kurze całe
2 łyżka miód pszczeli
3 dag. drożdże
0.50 szkl. mleko
Przygotowanie
Zrobić rozczyn: podgrzać ½ szklanki mleka, dodać rozkruszone drożdże i ½ szklanki mąki - wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia pod ścierką na około 10-15 min.
Dodać resztę mąki, olej, jajka i miód wyrobić ciasto ręką i pozostawić na 20 minut po przykryciem do wyrośnięci, aż ciasto podwoili swoją objętość.
Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej olejem - ciasto ma sięgać do 1/4 formy do pieczenia.
Wierzch ciasta posypać bułką tartą i położyć na nie połówki śliwek skórkami do ciasta.
Piec około 40 min w temperaturze 180 st. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy upieczone.