Drożdżowe ze śliwkami

malg
Drożdżowe ze śliwkami

0

0 / 0

Wyjątkowe drożdżowe ciasto na wyjątkowy jesienny czas. Miękkie i pulchne ciasto ze śliwkami zniknie w mgnieniu oka, bo jest przepyszne.

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

2 szt. jaja kurze całe

2 łyżka miód pszczeli

3 dek. drożdże

0.50 szkl. mleko

Przygotowanie


1

Zrobić rozczyn: podgrzać ½ szklanki mleka, dodać rozkruszone drożdże i ½ szklanki mąki - wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia pod ścierką na około 10-15 min.

2

Dodać resztę mąki, olej, jajka i miód wyrobić ciasto ręką i pozostawić na 20 minut po przykryciem do wyrośnięci, aż ciasto podwoili swoją objętość.

3

Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej olejem - ciasto ma sięgać do 1/4 formy do pieczenia.

4

Wierzch ciasta posypać bułką tartą i położyć na nie połówki śliwek skórkami do ciasta.

5

Piec około 40 min w temperaturze 180 st. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy upieczone.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły