Drożdżowe zawijaki

m7
Drożdżowe zawijaki

2

0 / 0

Ekspresowa, słodka i łatwa w przygotowaniu przekąska dla łasuchów.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 kost. margaryna

500 g mąka pszenna

50 g drożdże

50 g cukier

250 g marmolada

200 g cukier puder

0.25 szkl. mleko

2 szt. jaja kurze całe

3 łyżka sok truskawkowy

1 łyżka kolorowa posypka

Przygotowanie


1

mleko lekko podgrzać i do niego rozkruszyć drożdże, wsypać 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru.

2

odstawić rozczyn do wyrośnięcia.

3

do miski wsypać mąkę, dodać pokrojoną miękką margarynę, jajka, pozostały cukier i wyrośnięte drożdże.

4

szybko wyrabiamy ciasto.

5

nagrzewamy piekarnik do 150 stopni(z termoobiegiem).

6

ciasto kroimy na kawałki, każdy rozwałkowujemy, smarujemy marmoladą i zwijamy w rulon.

7

kroimy pod skosem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15 minut.

8

cukier puder mieszamy z sokiem truskawkowym, smarujemy jeszcze ciepłe zawijaki i delikatnie posypujemy posypką.

9

smacznego.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły