Drożdżowe z truskawkami i kruszonką
m7
Pyszne, proste ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką.
2
0 / 0
Pyszne, proste ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką.
22
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
3 łyżecz. cukier
4 łyżecz. cukier
1 łyżecz. tłuszcz
0.25 kostka masło
1 szkl. mleko
1 szkl. mleko
1 szt. drożdże
1 szt. ciasto
3 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. białko jaja kurzego
1 szt. kruszonka
5 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
1 łyżka cukier wanilinowy
6 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
3 łyżka cukier
1 łyżka cukier wanilinowy
2 łyżka bułka tarta
5 dag. drożdże
50 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
10 dag. margaryna
45 dag. truskawki mrożone
Przygotowanie
Przygotowujemy roczyn: rozcieramy rozdrobnione drożdże z cukrem, dodajemy mąkę i ciepłe mleko (ale nie gorące), przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce.
W tym czasie przesiewamy mąkę, dodajemy sól, żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, margarynę rozpuszczamy w rondelku.
Wyrośnięty rozczyn mieszamy z mąką, dodajemy utarte żółtka, mleko, ugniatamy ręką, na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę, ciasto musi się odklejać od brzegu (ew. można dodać mąki), odstawiamy do wyrośnięcia.
Formę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wykładamy równomiernie wyrośniętym ciastem, smarujemy białkiem, odstawiamy na 10 minut. Następnie układamy rozmrożone truskawki, posypujemy kruszonką (składniki kruszonki wymieszać, rękami rozgniatać grudki masła aż kruszonka będzie sypka), odstawić ponownie na 10 minut (w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C. Ciasto piec 25 minut.