Drożdżowe z owocami

eluchap
Drożdżowe z owocami

0

0 / 0

Miękkie i puszyste drożdżowe ciasto z ulubionymi owocami to prawdziwy rarytas. Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się tym pysznym ciastem.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 szkl. mleko

1 szt. jajko

6 łyżka cukier

2 łyżka woda

3 łyżka masło

50 dek. owoce

50 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna

0.50 szt. drożdże

Przygotowanie


1

Drożdże należy rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko, 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

2

Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.

3

Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

4

Ponownie zagnieść, rozwałkować wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.

5

Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką (4 łyżki mąki 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny 2 łyżki cukru pudru). Tak przygotowane ciasto przed włożeniem do piekarnika, pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.

6

Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach C.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły