Drożdżowe z owocami

eluchap
Drożdżowe z owocami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Miękkie i puszyste drożdżowe ciasto z ulubionymi owocami to prawdziwy rarytas. Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się tym pysznym ciastem.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1 szkl. mleko

1 szt. jajko

6 łyżka cukier

2 łyżka woda

3 łyżka masło

50 dag. owoce

50 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

0.50 szt. drożdże

Przygotowanie


Drożdże należy rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko, 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.

Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Ponownie zagnieść, rozwałkować wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.

Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką (4 łyżki mąki 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny 2 łyżki cukru pudru). Tak przygotowane ciasto przed włożeniem do piekarnika, pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach C.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

234

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

41

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły