Drożdżowe z owocami
eluchap
Miękkie i puszyste drożdżowe ciasto z ulubionymi owocami to prawdziwy rarytas. Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się tym pysznym ciastem.
0
0 / 0
Miękkie i puszyste drożdżowe ciasto z ulubionymi owocami to prawdziwy rarytas. Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się tym pysznym ciastem.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 szcz. sól
1 szkl. mleko
1 szt. jajko
6 łyżka cukier
2 łyżka woda
3 łyżka masło
50 dek. owoce
50 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna
0.50 szt. drożdże
Przygotowanie
Drożdże należy rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko, 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Ponownie zagnieść, rozwałkować wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.
Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką (4 łyżki mąki 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny 2 łyżki cukru pudru). Tak przygotowane ciasto przed włożeniem do piekarnika, pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach C.