Drożdżowe z jabłkiem
eluchap
Świetna drożdżowa rolada z jabłkami, pełna aromatu, który szybko rozejdzie się po całym domu. Nie ma nic przyjemniejszego niż zapach świeżego ciasta drożdżowego.
0
0 / 0
Świetna drożdżowa rolada z jabłkami, pełna aromatu, który szybko rozejdzie się po całym domu. Nie ma nic przyjemniejszego niż zapach świeżego ciasta drożdżowego.
16
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. cukier waniliowy
1 łyżecz. cynamon
3 szkl. mąka pszenna tortowa
0.75 szkl. mleko
1 szt. cukier wanilinowy
1 szt. jajko
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. jabłka
2 łyżka cukier puder
4 dag. drożdże
20 dag. ser biały
5 dag. płatki migdałowe
0.50 kostka margaryna zwykła
0.50 szkl. cukier puder
Przygotowanie
W ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru pudru rozprowadzamy pokruszone drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Miękki ciepły tłuszcz miksujemy z wyrośniętymi drożdżami, cukrem pudrem, jajkami, żółtkiem, cukrem waniliowym, solą i mąką przez 5-7 minut - ciasto powinno być lśniące i lekko odstawać od boków naczynia. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie i położyć plastry jabłek.
Zwinąć jak roladę, włożyć do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem.
Wierzch ciasta posmarować lekko białkiem i posypać płatkami migdałowymi.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.
Gdy podwoi objętość, upiec w 180 st. C przez ok 45 - 50 minut.
Nadzienie: Ser połączyć z żółtkiem, cukrami i cynamonem.