Drożdżowe z jabłkiem
eluchap
Świetna drożdżowa rolada z jabłkami, pełna aromatu, który szybko rozejdzie się po całym domu. Nie ma nic przyjemniejszego niż zapach świeżego ciasta drożdżowego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
352
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Świetna drożdżowa rolada z jabłkami, pełna aromatu, który szybko rozejdzie się po całym domu. Nie ma nic przyjemniejszego niż zapach świeżego ciasta drożdżowego.
16
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. cukier waniliowy
1 łyżecz. cynamon
3 szkl. mąka pszenna tortowa
0.75 szkl. mleko
1 szt. cukier wanilinowy
1 szt. jajko
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. jabłka
2 łyżka cukier puder
4 dag. drożdże
20 dag. ser biały
5 dag. płatki migdałowe
0.50 kostka margaryna zwykła
0.50 szkl. cukier puder
Przygotowanie
W ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru pudru rozprowadzamy pokruszone drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Miękki ciepły tłuszcz miksujemy z wyrośniętymi drożdżami, cukrem pudrem, jajkami, żółtkiem, cukrem waniliowym, solą i mąką przez 5-7 minut - ciasto powinno być lśniące i lekko odstawać od boków naczynia. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie i położyć plastry jabłek.
Zwinąć jak roladę, włożyć do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem.
Wierzch ciasta posmarować lekko białkiem i posypać płatkami migdałowymi.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.
Gdy podwoi objętość, upiec w 180 st. C przez ok 45 - 50 minut.
Nadzienie: Ser połączyć z żółtkiem, cukrami i cynamonem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
352
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.