Drożdżowe z jabłkiem

eluchap
Drożdżowe z jabłkiem

0

0 / 0

Świetna drożdżowa rolada z jabłkami, pełna aromatu, który szybko rozejdzie się po całym domu. Nie ma nic przyjemniejszego niż zapach świeżego ciasta drożdżowego.

16

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 szcz. sól

1 łyżeczka cukier waniliowy

1 łyżeczka cynamon

3 szkl. mąka pszenna tortowa

0.75 szkl. mleko

1 szt. cukier wanilinowy

1 szt. jajko

2 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. jabłka

2 łyżka cukier puder

4 dek. drożdże

20 dek. ser biały

5 dek. płatki migdałowe

0.50 kost. margaryna zwykła

0.50 szkl. cukier puder

Przygotowanie


1

W ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru pudru rozprowadzamy pokruszone drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Miękki ciepły tłuszcz miksujemy z wyrośniętymi drożdżami, cukrem pudrem, jajkami, żółtkiem, cukrem waniliowym, solą i mąką przez 5-7 minut - ciasto powinno być lśniące i lekko odstawać od boków naczynia. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem.

2

Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie i położyć plastry jabłek.

3

Zwinąć jak roladę, włożyć do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem.

4

Wierzch ciasta posmarować lekko białkiem i posypać płatkami migdałowymi.

5

Ponownie odstawić do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.

6

Gdy podwoi objętość, upiec w 180 st. C przez ok 45 - 50 minut.

7

Nadzienie: Ser połączyć z żółtkiem, cukrami i cynamonem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły