0

Składniki

3 Łyżeczki
cukier
25 Gramów
drożdże
200 Gramów
margaryna zwykła
2.5 Szklanki
mąka
1 Szklanka
mleko
1 Sztuka
jajko
1 Sztuka
Cukier wanilinowy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Drożdże pokruszyć w miseczce i posypać je cukrem.
  2. Jak się rozpuści, dodać 2 łyżki ciepłego mleka i łyżkę mąki.
  3. Zostawić do wyrośnięcia.
  4. Margarynę posiekać z mąką.
  5. Dodać jajko, mleko i wyrośnięte drożdże.
  6. Wyrobić.
  7. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić na paski (szerokość ok. 3 cm)
  8. Paskami owinąć foremki (1 pasek na 1 foremkę; foremek nie trzeba smarować tłuszczem).
  9. Posmarować olejem i posypać cukrem wanilinowym.
  10. Piec w temp. 200 stopni, aż będą zarumienione.
  11. Wyjąć ze środka foremki.
  12. Jak ostygną nałożyć do środka szprycą krem lub bitą śmietanę.

Opis

Do pieczenia rurek potrzebne są specjalne foremki. Warto w nie zainwestować, bo rurki są pyszne, a taki samodzielnie zrobiony deser robi wrażenie na gościach. Ja mam foremki o długości 12 cm. Do nadzienia używam gotowego kremu do karpatki. Podana porcja starczy na 18-20 rurek.

Podobne przepisy

Podwójnie kakaowe rogaliki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Podwójnie kakaowe rogaliki

Makowiec zawijany

Przepis
Trudny Do 40 min
Makowiec zawijany

Pączki z marmoladą

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z marmoladą

Pączki serowe

Przepis
Średni Do 40 min
Pączki serowe

Tanie pączki

Przepis
Średni Do 3 godz
Tanie pączki

Tort czekoladowy

Przepis
Trudny Do 3 godz
Tort czekoladowy

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Piernik

Przepis
Średni Do 1 godz
Piernik

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!