Drożdżowe rurki z kremem

m7
Drożdżowe rurki z kremem

1

0 / 0

Do pieczenia rurek potrzebne są specjalne foremki. Warto w nie zainwestować, bo rurki są pyszne, a taki samodzielnie zrobiony deser robi wrażenie na gościach. Ja mam foremki o długości 12 cm. Do nadzienia używam gotowego kremu do karpatki. Podana porcja starczy na 18-20 rurek.

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

3 łyżeczka cukier

25 g drożdże

200 g margaryna zwykła

2.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szkl. mleko

1 szt. jajko

1 szt. cukier wanilinowy

Przygotowanie


1

Drożdże pokruszyć w miseczce i posypać je cukrem.

2

Dodać 2 łyżki ciepłego mleka i łyżkę mąki.

3

Zostawić do wyrośnięcia.

4

Margarynę posiekać z mąką.

5

Dodać jajko, mleko i wyrośnięte drożdże.

6

Wyrobić.

7

Ciasto cienko rozwałkować i pokroić na paski (szerokość ok. 3 cm)

8

Paskami owinąć foremki (1 pasek na 1 foremkę, foremek nie trzeba smarować tłuszczem).

9

Posmarować olejem i posypać cukrem wanilinowym.

10

Piec w temp. 200 stopni, aż będą zarumienione.

11

Wyjąć ze środka foremki.

12

Jak ostygną nałożyć do środka szprycą krem lub bitą śmietanę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły