Example thumb
0

Składniki

3 Łyżeczki
cukier
25 Gramów
drożdże
200 Gramów
margaryna zwykła
2.5 Szklanki
mąka
1 Szklanka
mleko
1 Sztuka
jajko
1 Sztuka
Cukier wanilinowy
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Drożdże pokruszyć w miseczce i posypać je cukrem.
  2. Jak się rozpuści, dodać 2 łyżki ciepłego mleka i łyżkę mąki.
  3. Zostawić do wyrośnięcia.
  4. Margarynę posiekać z mąką.
  5. Dodać jajko, mleko i wyrośnięte drożdże.
  6. Wyrobić.
  7. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić na paski (szerokość ok. 3 cm)
  8. Paskami owinąć foremki (1 pasek na 1 foremkę; foremek nie trzeba smarować tłuszczem).
  9. Posmarować olejem i posypać cukrem wanilinowym.
  10. Piec w temp. 200 stopni, aż będą zarumienione.
  11. Wyjąć ze środka foremki.
  12. Jak ostygną nałożyć do środka szprycą krem lub bitą śmietanę.

Opis

Do pieczenia rurek potrzebne są specjalne foremki. Warto w nie zainwestować, bo rurki są pyszne, a taki samodzielnie zrobiony deser robi wrażenie na gościach. Ja mam foremki o długości 12 cm. Do nadzienia używam gotowego kremu do karpatki. Podana porcja starczy na 18-20 rurek.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!