Drożdżowe rurki z kremem

m7

Do pieczenia rurek potrzebne są specjalne foremki. Warto w nie zainwestować, bo rurki są pyszne, a taki samodzielnie zrobiony deser robi wrażenie na gościach. Ja mam foremki o długości 12 cm. Do nadzienia używam gotowego kremu do karpatki. Podana porcja starczy na 18-20 rurek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
155
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Do pieczenia rurek potrzebne są specjalne foremki. Warto w nie zainwestować, bo rurki są pyszne, a taki samodzielnie zrobiony deser robi wrażenie na gościach. Ja mam foremki o długości 12 cm. Do nadzienia używam gotowego kremu do karpatki. Podana porcja starczy na 18-20 rurek.
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
3 łyżecz. cukier
25 g drożdże
200 g margaryna zwykła
2.50 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. mleko
1 szt. jajko
1 szt. cukier wanilinowy
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć w miseczce i posypać je cukrem.
Dodać 2 łyżki ciepłego mleka i łyżkę mąki.
Zostawić do wyrośnięcia.
Margarynę posiekać z mąką.
Dodać jajko, mleko i wyrośnięte drożdże.
Wyrobić.
Ciasto cienko rozwałkować i pokroić na paski (szerokość ok. 3 cm)
Paskami owinąć foremki (1 pasek na 1 foremkę, foremek nie trzeba smarować tłuszczem).
Posmarować olejem i posypać cukrem wanilinowym.
Piec w temp. 200 stopni, aż będą zarumienione.
Wyjąć ze środka foremki.
Jak ostygną nałożyć do środka szprycą krem lub bitą śmietanę.