Drożdżowe roladki z boczkiem

m7
Drożdżowe roladki z boczkiem

1

0 / 0

Pyszne, drożdżowe roladki z boczkiem będą świetne na kolację a nawet na przyjęcie. Podane z sosem pomidorowym zachwycą Ciebie i Twoich najbliższych.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 łyżecz. sól

750 g lubella mąka puszysta uniwersalna

50 g drożdże

75 g masło

600 g boczek

1.50 szkl. mleko

2 szt. jajko

2 szt. cebula

Przygotowanie


1

Boczek i cebule pokroić w kostkę i podsmażyć. Najpierw boczek, potem cebule. Podsmażać razem.

2

Przestudzić, nadmiar wytopionego tłuszczu odlać.

3

Drożdże rozrobić z 1/2 szklanki letniego mleka, dodać 1 łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia.

4

Masło roztopić i schłodzić.

5

Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, masło, 1 jajko, sól i wyrobić gładkie ciasto.

6

Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

7

Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na dwie równe części.

8

Każdą część rozwałkować na kwadratowy placek, wyłożyć jedną część farszu, rozsmarować go na placku i zawinąć w roladę.

9

Kroić w poprzek na plastry o grubości 0,5 cm.

10

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.

11

Tak samo postępować z drugą częścią ciasta i farszu.

12

Wszystkie roladki posmarować roztrzepanym drugim jajkiem.

13

Roladki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 20 minut.

14

Roladki smaczne są zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

335

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

28

gram

Tłuszcze

21

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły