Drożdżowe roladki z boczkiem
m7
Pyszne, drożdżowe roladki z boczkiem będą świetne na kolację a nawet na przyjęcie. Podane z sosem pomidorowym zachwycą Ciebie i Twoich najbliższych.
1
0 / 0
Pyszne, drożdżowe roladki z boczkiem będą świetne na kolację a nawet na przyjęcie. Podane z sosem pomidorowym zachwycą Ciebie i Twoich najbliższych.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 łyżecz. sól
750 g lubella mąka puszysta uniwersalna
50 g drożdże
75 g masło
600 g boczek
1.50 szkl. mleko
2 szt. jajko
2 szt. cebula
Przygotowanie
Boczek i cebule pokroić w kostkę i podsmażyć. Najpierw boczek, potem cebule. Podsmażać razem.
Przestudzić, nadmiar wytopionego tłuszczu odlać.
Drożdże rozrobić z 1/2 szklanki letniego mleka, dodać 1 łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i schłodzić.
Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, masło, 1 jajko, sól i wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na dwie równe części.
Każdą część rozwałkować na kwadratowy placek, wyłożyć jedną część farszu, rozsmarować go na placku i zawinąć w roladę.
Kroić w poprzek na plastry o grubości 0,5 cm.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Tak samo postępować z drugą częścią ciasta i farszu.
Wszystkie roladki posmarować roztrzepanym drugim jajkiem.
Roladki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 20 minut.
Roladki smaczne są zarówno na ciepło, jak i na zimno.