Drożdżowe rogaliki dyniowe z kremem kakaowym
decomorreno
Wyjątkowa wariacja na temat drożdżowych rogalików, na bazie ciasta dyniowego i nadzienia kakaowego. Oto przepis na obłędnie pyszne, pachnące i mięciutkie zawijańce, których przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Nadają się jako dodatek do śniadania, idealnie osłodzą także jesienne, południowe spotkania przy herbacie lub kawie.
0
4.3 / 3
Wyjątkowa wariacja na temat drożdżowych rogalików, na bazie ciasta dyniowego i nadzienia kakaowego. Oto przepis na obłędnie pyszne, pachnące i mięciutkie zawijańce, których przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Nadają się jako dodatek do śniadania, idealnie osłodzą także jesienne, południowe spotkania przy herbacie lub kawie.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
450 g mąka pszenna tortowa lubella
8 g drożdże
130 g dyniowe puree
0.50 łyżeczka sól
60 g cukier
100 mleko uht 3,2%
80 g masło
1 szt. białko jaja kurzego
2 łyżka kakao decomorreno
120 g orzechy włoskie
50 g masło
3 łyżka miód
Przygotowanie
W rondelku podgrzej mleko wraz masłem. W misce wymieszaj mleko, masło, puree dyniowe oraz jajka. Następnie dodaj mąkę, drożdże, cukier i sól.
Całość wyrabiaj tak długo aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. W następnym kroku przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 45 minut w ciepłe miejsce - aby podwoiło swoją objętość.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Zmiel orzechy, lub bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj z rozpuszczonym masłem, miodem oraz kakao.
Gdy ciasto wyrośnie zagnieć je ponownie i podziel na 2 części. Rozwałkuj każdą z nich na cienkie placki, pokrój w trójkąty (12) i nakładaj porcje nadzienia.
Zawijaj rogaliki i kolejno odkładaj na blachę. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia (około 20 minut). Przed pieczeniem posmaruj je jeszcze roztrzepanym białkiem.
Rogaliki piecz, aż pięknie się zarumienią, przez około 15 -20 minut w temperaturze 180°C.