Drożdżowe rogaliki dyniowe z kremem kakaowym
decomorreno
Wyjątkowa wariacja na temat drożdżowych rogalików, na bazie ciasta dyniowego i nadzienia kakaowego. Oto przepis na obłędnie pyszne, pachnące i mięciutkie zawijańce, których przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Nadają się jako dodatek do śniadania, idealnie osłodzą także jesienne, południowe spotkania przy herbacie lub kawie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
496
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.3 / 3
Wyjątkowa wariacja na temat drożdżowych rogalików, na bazie ciasta dyniowego i nadzienia kakaowego. Oto przepis na obłędnie pyszne, pachnące i mięciutkie zawijańce, których przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Nadają się jako dodatek do śniadania, idealnie osłodzą także jesienne, południowe spotkania przy herbacie lub kawie.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
450 g mąka pszenna tortowa lubella
8 g drożdże
130 g dyniowe puree
0.50 łyżecz. sól
60 g cukier
100 mleko uht 3,2%
80 g masło
1 szt. białko jaja kurzego
2 łyżka kakao decomorreno
120 g orzechy włoskie
50 g masło
3 łyżka miód
Przygotowanie
W rondelku podgrzej mleko wraz masłem. W misce wymieszaj mleko, masło, puree dyniowe oraz jajka. Następnie dodaj mąkę, drożdże, cukier i sól.
Całość wyrabiaj tak długo aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. W następnym kroku przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 45 minut w ciepłe miejsce - aby podwoiło swoją objętość.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Zmiel orzechy, lub bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj z rozpuszczonym masłem, miodem oraz kakao.
Gdy ciasto wyrośnie zagnieć je ponownie i podziel na 2 części. Rozwałkuj każdą z nich na cienkie placki, pokrój w trójkąty (12) i nakładaj porcje nadzienia.
Zawijaj rogaliki i kolejno odkładaj na blachę. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia (około 20 minut). Przed pieczeniem posmaruj je jeszcze roztrzepanym białkiem.
Rogaliki piecz, aż pięknie się zarumienią, przez około 15 -20 minut w temperaturze 180°C.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
496
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.