Drożdżowe rogaliki dyniowe z kremem kakaowym

decomorreno
Drożdżowe rogaliki dyniowe z kremem kakaowym

0

4.3 / 3

Wyjątkowa wariacja na temat drożdżowych rogalików, na bazie ciasta dyniowego i nadzienia kakaowego. Oto przepis na obłędnie pyszne, pachnące i mięciutkie zawijańce, których przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Nadają się jako dodatek do śniadania, idealnie osłodzą także jesienne, południowe spotkania przy herbacie lub kawie.

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

450 g mąka pszenna tortowa lubella

8 g drożdże

130 g dyniowe puree

0.50 łyżeczka sól

60 g cukier

100 mleko uht 3,2%

80 g masło

1 szt. białko jaja kurzego

2 łyżka kakao decomorreno

120 g orzechy włoskie

50 g masło

3 łyżka miód

Przygotowanie


1

W rondelku podgrzej mleko wraz masłem. W misce wymieszaj mleko, masło, puree dyniowe oraz jajka. Następnie dodaj mąkę, drożdże, cukier i sól.

2

Całość wyrabiaj tak długo aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. W następnym kroku przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 45 minut w ciepłe miejsce - aby podwoiło swoją objętość.

3

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Zmiel orzechy, lub bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj z rozpuszczonym masłem, miodem oraz kakao.

4

Gdy ciasto wyrośnie zagnieć je ponownie i podziel na 2 części. Rozwałkuj każdą z nich na cienkie placki, pokrój w trójkąty (12) i nakładaj porcje nadzienia.

5

Zawijaj rogaliki i kolejno odkładaj na blachę. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia (około 20 minut). Przed pieczeniem posmaruj je jeszcze roztrzepanym białkiem.

6

Rogaliki piecz, aż pięknie się zarumienią, przez około 15 -20 minut w temperaturze 180°C.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły